A Dunántúlon, a Tapolca patak völgyében fekszik Pápa. A feljegyzett egyik néphagyomány szerint nevét onnan kapta, hogy itt szállt meg és találkozott I. István királyunkkal Asztrik főpap, aki a pápától hozta a szent koronát. A lakosság többsége német telepesek leszármazottja. A Tapolca később nagy gondot okozott, mert a bauxitbányászat miatt elapadt a vize, pedig addig mintegy tíz malmot hajtott; most erre egyetlen malomkerék emlékeztet.

Az Esterházy család grófi ága sokat tett azért, hogy a Dunántúl egyik ékessége lett Pápa és környéke. A barokk kastély, amelyet az egykori vár helyén 1743-ban építtettek, ellenállhatatlan vonzerőnek, turisztikai attrakciónak számít mind az itt élőknek, mind az ide érkezőknek. Változatos programokkal invitálnak a főúri  hétköznapokba a korabeli ruhákba öltözött hölgyek és urak. A hagyományok mellett most sor kerül itt ballagásra, esküvőkre, baráti találkozókra, konferenciákra, keresztelőkre, a gyerekeknek pedig csokoládékészítés, nyári tábor is kipróbálható. Most éppen Habsburg Gabriella szobrai és metszetei időszakos kiállításon láthatók. A kastély épülete állami tulajdonban van, viszont a Pápai Platán Nonprofit Kft. működteti, amely a város cége, mint Boros Katalin cégvezető ismertette. Az elnevezés utal a csodálatos platánligetre, és az évszázados fákra. Fontos és országos hírű az itteni református kollégium, amely révén a város kiérdemelte a Dunántúl Athénja nevet. Itt tanult még Petrovicsként, és változtatta nevét Petőfi Sándor, vagy Jókai Mór, azután Orlai Petrich Soma, akinek a Petőfiről, másodunokatestvéréről festett képei megmaradtak.

A Várkertfürdő egész évben nyitva tartó uszodából és termálfürdőből, nyaranta strandfürdőből áll. A vizet szolgáltató egyik kút Magyarország tíz legjobb minőségű ásványvize közötti; 2006-ban gyógyvízzé nyilvánították. Különösen reumatikus panaszok kezelésére alkalmas. Tervezik a megállapodást az egészségpénztárral, ahogy a külföldi vendégek élnek ezzel a lehetőséggel. Nagy Zsolt, a Várkertfürdő igazgatója megemlítette, hogy Veszprémben ez az egyetlen gyógyfürdő. A pandémia előtt évente 270 ezer vendég is érkezett ide. Most júniustól már ismét jönnek a fürdeni, gyógyulni vágyók. 1500 négyzetméternyi a gyógyászati rész. 2020-ban a területén minihotelt alakítottak ki. Ám ez most már kevésnek bizonyul, ezért tervezik a szállásbővítést. Eszerint 60 szobás, négycsillagos hotel épül, 200 milliós állami támogatással, 59 százalékban a helyi önkormányzat, 41 százalékban pedig a magyar állam lesz a tulajdonos. A kivitelezési terv készül. Sikeres a szomszédságban kialakított Thermál Kemping, amely az osztrák ADAC autóklub minősítése alapján Magyarország első és eddig egyetlen ötcsillagos kempingje lett, amelyet Európa legjobb termálkempingjei között tartanak számon.

A látnivalók között ott a Kékfestő Múzeum, amely et az UNESCO felvett a szellemi kulturális örökség listájára, és amely egyedülálló Közép-Európában. Ma is működőképes kézi és gőzmeghajtású gépekkel, szárítópadlásával, a pincében látható mángorlóval a kék kelmefestés egyedülálló remeke.

A Pápai Sportcentrum tavaly felavatott atlétikai központ, amelyben helyt kapott a makkai Miklós tekecsarnok is. Ő a város szülötte, és háromszoros világbajnok, valamint háromszoros magyar bajnok volt.

Mintegy hét kilométerre Pápától van Tapolcafő, ahol a patak ered. Három bővizű forrás látja el a környékbeli településeket ivóvízzel. A helyi református templom mellől induló tanösvény vezeti körbe az érdeklődőket a forrásig.

Hajós Anna

Fotó: Kőhalmi Dezső és a szerző felvételei