Csaknem másfél évtized után, az idei nyári főszezonban újra menetrend szerinti repülőjáratot fogad a Hévíz-Balaton Airport. A Wizz Air hetente két alkalommal köti össze a németországi Dortmundot a Balaton térségével.

Hévíz számára turisztikai szempontból kiemelt fontosságú a mostani járatindítás, hiszen a tóparti város 2021-ben – Budapest után – a második legnépszerűbb úti cél volt a német vendégek körében, akik tavaly közel 78 ezer vendégéjszakát töltöttek el a településen. 2021-ben egyébként szálláshelyi forgalom szempontjából Hévíz 174 ezer vendéggel és 659 ezer vendégéjszakával, Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló és Balatonfüred után, hazánk ötödik legfontosabb települése volt.

Az elmúlt évben az összes külföldi vendégéjszaka 33%-a német vendégektől származott, akik átlagosan 7 éjszakát töltöttek el Hévízen. 2022 első öt hónapjában összesen 5400 német vendég érkezett a városba, akik 36 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Optimizmusra ad okot, hogy mindez már a tavalyi év teljes forgalmának 46%-át jelenti. Idén nyárra és az év további részére is napról napra több foglalás érkezik be, ezért várhatóan ez a szezon a német piacot tekintve kedvezően alakul Hévízen, amit a dortmundi járatnyitás tovább élénkíthet.

A város önkormányzata 2011-ben vette át a repülőtér üzemeltetését, két évvel ezelőtt pedig a magyar állam vásárolta be magát a repülőteret üzemeltető cégbe. Ezzel egyidejűleg, a légikikötő üzemeltetői jogait a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kapta meg, s ezzel a partnerséggel szakmai és gazdasági szempontból is jó partnerre talált a város önkormányzata.

Miután Németország hazánk legnagyobb küldőpiaca, az MTÜ azon dolgozik, hogy ezt a piaci részesedést még tovább növeljék. A stratégiai cél az, hogy összehangolt szakmai tevékenységgel és marketingkommunikációs eszközökkel még több turistát hozzanak Magyarországra, adatvezérelt ágazatirányítással élénkítsék a turizmust, valamint hazai és nemzetközi kampányokkal növeljék a vendégforgalmat.

Németország tehát az egyik legfontosabb piac Hévíz és a Balaton számára, így az új, menetrend szerinti dortmundi járat elindítása turisztikai szempontból kiemelt fontosságú a környező települések számára is. Forgalomélénkítő hatása meghatározó, extra bevételhez juttathatja a turisztikai vállalkozásokat, és elősegíti a térségben élők mobilitását, valamint az üzleti kapcsolatok javítását.

Az MTÜ szerint a Wizz Air most beindult repülőjárata arra is lehetőséget teremt, hogy a korábban jellemzően egészségturisztikai céllal érkező vendégek mellett egy újabb, fiatalabb célcsoportnak mutathassák meg Hévíz és térsége sokszínűségét, egyediségét, a Nyugat-Balatoni régió változatos programkínálatát a teljes nyári és a kora őszi időszakban. A pandémiás helyzet után a járat jó lehetőséget ad arra, hogy felélénküljenek a két ország közötti turisztikai kapcsolatok, s egyúttal új célcsoportokat szólítsanak meg.

A Hévíz-Balaton Airport utoljára 2008-ban fogadott menetrend szerinti járatot, akkor a Ryanair gépei repültek ide Londonból. A jelentős lakosságú Észak-Rajna-Vesztfáliai térség gazdaságilag fontos régió olyan nagyvárosokkal, mint Dortmund mellett például Köln, vagy Düsseldorf. A Wizz Air dortmundi járata a nyári főszezon végéig, szeptember 15-ig közlekedik.

Földesi László

Fotó: Hévíz-Balaton Airport, Wizz Air