Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban a magyarországi premontreieket bemutató rendtörténeti kiállítás. Megtekinthető tárgyi örökségük, megismerhetjük a rendtagok magas hozzájárulását a magyar kultúrához a hazai és külföldi gyűjteményekből kölcsönzött műtárgyakon keresztül. A tárlat szeptember 15.-ig tart nyitva.

A premontrei kanonokrendet Szent Norbert alapította 1121-ben. Gazdag család nem elsőszülött gyermekeként szülei papnak szánták. Villámcsapás indította el a megtérés útján. Szűz Mária mutatta meg neki azt a mezőt, ahol a rendet megalapította. Ebből, a „pratum demonstratum”, vagyis a megmutatott rétből alakult a premontrei szó a rend megjelölésére. 1582-ben avatta szentté XIII. Gergely pápa. Ünnepnapja június 6. Hazánkban a XIII. században terjedt el a rend és tanítása. II. József eltörölte, I. Ferenc helyreállította működésüket. Életüket a szemlélődés és az emberek szolgálata határozza meg napjainkban is. Ez az úgynevezett „vegyes élet” a jellemzőjük: kolostorba vonulnak, ahol szigorú szabályok szerint élik az életüket, de ezzel együtt lelkipásztorkodnak és a XIX. század elejétől tanítanak is.

A kiállítás három részre oszlik: az első a hivatásukat ismerteti, a második a kolostorok belső életét és rendjét, a harmadik pedig a gazdag építészeti örökségüket, a rendházakat és templomokat mutatja meg. Az aktív élet ismertetése során a szerzetesek a társadalom hasznát keresik, Isten igéjét közvetítik, részt vesznek a fiatalok oktatásában, illetve tudósként vagy művészként szolgálnak.

Korábban még közönség által soha nem látott alkotások, liturgikus tárgyak, kódexek dokumentumok, fotográfiák mutatják be mindezt. Kiemelkedő Vaszary János 1897-ben készített festménye, amely az alapító Szent Norbertet ábrázolja. Ez az Esztergomi Ősrégi Szemináriumból került a zsámbéki Keresztelő Szent János plébániatemplomba. A barokk korszak premontrei kötődésű festménye Lucas Kracker alkotása, amely IV. Béla királyunkat ábrázolja, kezében a jászói premontrei apátság alapító oklevelével.

A múzeum Pulszky termében látható a Premontrei örökség című film. A kupolateremben pedig Nagy Sándor A hadak útja című monumentális pannója, amely hosszú évtizedekig lappangott, és 2019-ben került elő. Ma már visszakerült a gödöllői Premontrei Apátsághoz.

A kiállítás sajtótájékoztatóján a rend képviseletében Orbán Csaba Frigyes, a gödöllői és zsámbéki premontrei harmadrend vezetője kiemelte az esemény fontosságát és aktualitását, az eucharisztikus kongresszus évét. Kusper Ágnes kurátor a kapcsolódó számos program ismertetése során elmondta, a rend tagjai közül is többen tartanak tárlatvezetéseket. Lesznek kerekasztal beszélgetések, valamint múzeumpedagógiai programsorozat is kapcsolódik. Virtuálisan is megtekinthető lesz a kiállítás.

Hajós Anna