198 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén aláírta nemzeti Himnuszunk kéziratát. Ez a dátummal, 1823. január 22-vel jelölt papír tanúsítja a keletkezés időpontját. És 1989 óta ez a januári nap emlékeztet bennünket anyanyelvünkre, szülőföldünkre, érzéseinkre, amelyek a Himnusz hallatán mindannyiunkban felerősödnek. A Nemzeti Múzeum – akár nagyon sok hazai intézmény – tiszteleg mindaz előtt, amit ez a nap, ez a vers számunkra kifejez. Az alcím, amelyet már kevesebbet emlegetünk, valahogy mégis mindig igaz – a magyar népnek zivatarosak a századai.

Bár a Nemzeti Múzeum ajtajai még zárva tartanak, ez nem akadály, hogy virtuális kiállításokkal hívják fel a figyelmet. Az „Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége” című virtuális kiállításon izgalmas titkokkal ismerkedhet meg az érdeklődő. Olyan kérdésekre is választ kap, mint például, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok a horvát trónra, mit mesélnek a kettős kötődésű nemesi családok ódon várkastélyainak falai, milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között? A gazdag kulturális örökség megismertetését szolgálja a zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a MNM új virtuális kiállítása. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött a múzeum honlapján. A program előtti napon a regisztrált látogatók e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket.

Decemberben jelent meg „Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei” című könyv, amelyet a szerző, Orgona Angelika történész ismertet. Gladys és Paul Szápáry (utóbbi a Szapáry helyett ezt a névhasználatot alkalmazta) 2017-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozták magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket. A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki, három évszázad alig feltárt magyar szelete. A magyar kultúra napján a kötet szerzőjének tolmácsolásában lehet megismerkedni a könyv részleteivel. A program január 22. 20 órakor, a múzeum Facebook és Youtube oldalán tekinthető meg.

Hajós Anna