Hét országból 11 európai fürdőváros került fel az UNESCO világörökség-listájára. A „The Great Spa Towns of Europe” elnevezésű projekt az érintett országok minisztériumai, szakmai szervezetei, a fürdővárosok és a szakértők közötti példaértékű együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg.

A 2021. július 25-én a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán az UNESCO európai fürdővárosokat vett fel a világörökségi listájára. A „The Great Spa Towns of Europe” elnevezésű projekt hét ország minisztériumai, szakmai szervezetei, a fürdővárosok és a szakértők közötti példaértékű együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg. A kezdeményezésben Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság vett részt. A világörökségi listára az alábbi fürdővárosok kerültek fel:

 Baden bei Wien, Ausztria

Spa, Belgium

Karlovy Vary, Csehország

Marianske Lazne, Csehország

Frantiskovy Lazne, Csehország

Vichy, Franciaország

Baden-Baden, Németország

Bad Ems, Németország

Bad Kissingen, Németország

Montecatini Terme, Olaszország

Bath, Egyesült Királyság

 

A fürdővárosok közös jellemzője, hogy ásványi anyagokban gazdag forrásokra épültek, az európai fürdőkultúra kiemelkedő képviselői, arculatuk a 18. század elejétől az 1930-as évekig alakult ki. Ez utóbbiba tartoznak az ivó- és fürdőcsarnokok, az épített örökség egyéb emlékei, a vendégek elszállásolását és szórakoztatását biztosító infrastruktúra, a parkok és a magánkézben lévő történelmi villák is. Mindezek együtt biztosítják azt a terápiás környezetet, melyhez szervesen kapcsolódnak az orvosi kezelések.

Szegedi Andrea

Képek forrása: Pixabay