És akinek kedve van hozzá, mezítlábas. Hiszen csodálatos élmény sétálni a hófehér homokon, a tengerparton, akár hosszan is. Az ötvenedik születésnapjához közeledő állam megalakulása óta egyre népszerűbb, most a világ legkedveltebb turisztikai célpontjai közé kíván kerülni. Nyugalmat és élményt kínálnak a szigetek az óceán kellős közepén. Az odaérkező tapasztalhatja a vendégszeretetet és egy különleges kultúrát ismerhet meg. 1190 szigetből áll a szigetcsoport, amelyből 200 lakott. Van 26 természetes atoll. Az ország területének 99 százaléka óceán és csak egy százalék a szárazföld. Ezen 530 ezren élnek. Közülük sokan beszélnek angolul.

A szigetek többezer éve lakottak. Volt buddhista királyság egy korszakon át, amelynek máig nagy a jelentősége: virágzott a kultúra és a gazdaság. A XII. századtól tart a muszlim korszak. A főváros Malé. A szigetcsoport az Indiai óceán fő tengeri útvonalánál helyezkedik el.

Az AVIAREPS Hungary, amely stratégiai partnere az országnak, virtuális sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet a Maldív-szigetek turizmusával kapcsolatos újdonságokra, aktualitásokra. Mohamed Thoyyib, az MMPRC főigazgatója rövid üzenetben beszélt arról, hogy mindent megtesznek a hozzájuk érkezők biztonságáért. 30 napos ingyenes vízummal látogatható az ország. Indulás előtt szükséges a negatív Covid teszt. Kelet-Közép-Európa a járvány ellenére jól „teljesít”, sok vendég érkezik innen.

Kercs András, az AVIAREPS munkatársa rövidfilmekkel és érdekes tudnivalókkal szolgált az ottani üdülési, sport és szórakozási lehetőségekről. Leszögezte, hogy egyszerre spirituális és romantikus az itt töltött idő. 968 regisztrált szálláshely van, 1698 ággyal. A 156 üdülőhely érdekessége, hogy egy-egy szigeten egy van közülük, luxus atmoszférát kínálva. Itt minden elérhető mezítláb. Nagyon sikeresek a hajók: a 158 úszófedélzet nemcsak szállást nyújt, hanem saját személyzetével, díjnyertes szakácsaival, szörf és búvároktatóival maradandó élményben részesíti a velük utazókat, akik hajókázhatnak a szigetek között is.

A 13 szálloda Maldív üzleti központjában épült. Itt olyan szolgáltatások várják a vendégeket, mint a vízalatti spa, ugyancsak a víz alatt bár, szobák és éttermek. A tengerparton buborékágy, úszóreggeli élvezhető.

Az aktív sportolási lehetőségek között szerepel a repülés, a búvárkodás, vagy éppen az úszás a cápák között.

A legtöbb vendég Indiából, Oroszországból, Németországból érkezik, a magyarok 2018-ban 10 ezren, 2020-ban a járvány miatt 5813-an, idén pedig október 31-ig 9803-an nyaraltak itt. És most jön decembertől február végéig a főszezon, várhatóan meghaladja honfitársaink száma a járvány előtti időszakot. A Maldív-szigetek könnyen megközelíthető célpont, sok légitársaság száll le itt. Beszálláskor a bejegyzett szállásfoglalásról igazolást és PCR tesztet kell felmutatni. Átszállással 6-7 óra az út. A repülőtérről hajóval és hidroplánnal lehet a helyi szigetekre eljutni. Az egy sziget – egy szálloda elgondolással sikerül megőrizni az itt üdülők magánszféráját. Az árak változatosak. Ottani megbetegedés esetén a kormány vállalja a gyógykezelést. A 65 év feletti lakosság 99 százalékának beoltása megtörtént. Létezik egy háromlépcsős hűségprogram a visszatérő vendégek részére. Az all inkluzív szolgáltatás 1000-1200 euró a panziókban, vendégházakban.

Jelentős előrelépés, hogy a közelmúltban Magyarország megállapodott a Maldív-szigetek kormányával, hogy a vakcinaigazolásokat kölcsönösen elismerik, így a legalább kétszer beoltottak bár szabadon utazhatnak az országba – de az országba lépéskor mindenképpen szükséges egy 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása.

Hajós Anna

Fotók: Maldív Turisztikai Hivatal