Érdemes kóstolni!

Nagy érdeklődés mellett került sor arra a tájékoztatóra, amelyen az immár hagyományosan augusztus 20-ra, Szent István és az államalapítás ünnepére kiírt verseny győzteseit mutatták be az Országházban a sajtó képviselőinek. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a megváltozott körülmények és a rendkívüli helyzet ellenére mi magyarok bizonyítottuk az összetartó erőnket. Most kilencedik alkalommal került sor a Szent István napi kenyér verseny rendezésére a Pékszövetség által. Ez annak ellenére fontos része az ünnepnek, hogy a vírushelyzet miatt idén elmarad a Magyar Ízek utcájának kavalkádja, ahol a bemutatkozás történt volna.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról beszélt, sokáig bizonytalan volt maga az esemény, ám a kétfordulós versenyre közel 50 nevezés érkezett. Egy részük a legjobb búzakenyér, a másikak pedig az innovatív kategóriában kívántak megmérkőzni. A nyolc második körbe jutó versenyző közül a hagyományos búzakenyér kategória győztese a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde magas minőségű, kiváló alapanyagokból, a tradíciót, a tapasztalatot és a minőséget szem előtt tartva készült kenyere lett, amellyel kapcsolatban Fülep Zsolt pékmester az évezredes hagyomány fontosságát, a kézművességet és a múlt felidézését emelte ki.

Az innovatív kategória győztese a döntőbe jutó 9 közül a solymári Hel pékség rozmaringos, burgonyás kenyere lett. A cipó 48 órás „lépcsős” kovásszal készült, főtt burgonyával és friss rozmaringgal. A megszokottnál magasabb víztartalmú, ezért a növény íze még jobban érvényesül. A kategória győztesek a szakmai elismerésen túl pénzjutalomban is részesülnek.

Miután idén a Magyar Ízek utcája nem valósul meg, a kenyérverseny nyertes kenyereit a szövetség felhívására a gyártást vállaló pékségek veszik fel kínálatukba. A Pékszövetség garanciaként gyártási szerződésben rögzíti a szigorúan betartandó összes előírást. Egyúttal biztosítják a kenyérszalagokat és a plakátokat, amelyek felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket árusító szaküzleteket.

Selmeczi László, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnöke ugyancsak azt emelte ki, hogy a különlegesen nehéz idei év ellenére készült Magyarország tortája, immár 14. alkalommal. A háromfordulós verseny célja a szakma fejlődésének elősegítése és az innováció. Érdekességként megemlítette, hogy az utolsó megmérettetésre az ipartestület tanműhelyében került sor, ahol a zsűri előtt készültek el a sütemények. A győztes a tápiószecsői Hisztéria cukrászda tortája, a Curiositas lett. Jelentése: kíváncsiság, különlegesség, amely fedi a benne lévő anyagokat. A magas szakmai tudást követelő birsalma, mandula, mogyoró, csokoládé és a birspálinka ízvilága megnyeri a cukrászsütemény fogyasztóját. Füredi Krisztián vehette át a kitüntető oklevelet. Magyarország idei cukormentes tortája, a Szentivánéji Álom, a pilisszentiváni Jókenyér pékség és cukrászat alkotása. Dienes Andrea cukrászmester ismertetése alapján a sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot, kellemesen savanykás, fahéjas, meggylekvár, meggyes habkrém, tejszínes, zabpelyhes angolkrém és cékla alkotja az állagát. A kilencedik alkalommal megrendezett versenyt az Egy Csepp Figyelem alapítvány     és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen bonyolítja, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglista használatával. Külön díjat kapott a szegedi Virág cukrászda a berkenyét tartalmazó Mogyorócskával.

A torták várhatóan augusztus 19-től kaphatóak.

Hajós Anna