A budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet és a Szlovák Intézet szervezésében vezető szlovák idegenforgalmi szakemberek a Szepesség –Szlovák Paradicsom – Igló természeti és épített szépségeire, turisztikai vonzerejére hívták fel a figyelmet. Az eseményen magyar turisztikai szakemberek, utazási irodák képviselői és újságírók vettek részt. Raduz Dula, a szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium turisztikai főosztályának vezérigazgatója elmondta, vizsgálatuk szerint nem az idegenforgalom terjeszti náluk a koronavírust, és a legkisebb a fertőzöttek száma az országukban. Egyúttal invitálta a vendégeket Szlovákia látogatására. Robert Kaczian, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövetének helyettese az ismertetésre kerülő Szlovák Paradicsom szépségét ecsetelte, külön kiemelve a Hernád folyó áttörésének környezetét. Igényes túrák megtételére van lehetőség. Ő is leszögezte, hogy a szlovák pandémia kontrollált, kezelhető, biztonságos az ország. Júliusban és augusztusban hazánkkal magas szintű tárgyalásokat folytattak, a betegség léte erősítette az országok együttműködését. A kapcsolatok további erősödésére számít. Jan Volny, Igló alpolgármestere a Szepesség szépségeiről elmondta, a várak, műemlékek, a Magas-Tátra ide tartozó egy része igazi vonzerő. Sok a magyar turista, de szeretnék, ha hosszabb ideig maradnának, mint vendégek. Miután közeli a történelmünk – emelte ki, – nem véletlen, hogy az összes idelátogató között a magyarok a harmadik, a külföldiek között pedig a csehek után a második helyen állunk.

Káposztafalva (Hrabusice) polgármestere, Janka Skokanová a Szlovák Paradicsomról beszélt, ahová települése is tartozik. Hozzájuk 21 országból érkeznek látogatók, a vendégek kellemes ott tartózkodásáért a község mindent megtesz, külön örülnek a magyar és a cseh turistáknak. Lehetőség van jégmászásra a vízesések jeges falán, működik futópálya, lesiklópálya, és a gyönyörű tájat fentről, repülőgépről is meg lehet tekinteni. 400 kilométernyi kerékpáros útvonal, lovas turizmus, csónakázás, úszás, vízi sportok, kijelölt nordic walking pályák, ejtőernyős ugrási lehetőség közül is választhat az ideérkező. A vadvízi evezés a Hernád folyón Szlovákia egyik leghosszabb szurdokvölgyén vezet keresztül.

Pusztay Sándor, akinek erről a vidékről is nagysikerű könyve jelent meg, elmondta, további várakat tekintett meg, hogy mind szerepelhessenek új kiadványában.

A szlovákiai UNESCO világörökségek helyszíneit Sona Jelinková, a budapesti Turisztikai Képviselet vezetője vetítéssel egybekötve tárta a jelenlévők elé. Selmecbánya arany és ezüstbányái révén, Farkasd népi építészeti emlékeivel, Lőcse, részeként a királyi városok útjának, mint a középkori szabad királyi város, kincsei között a Szent Jakab templomnak a világon a legmagasabb, 18,6 méteres Lőcsei Pál által készített faoltárával, a szepesi várral és a környék műemlékeivel fontos történelmi értékek. Zsigra, a 8, szög nélkül készült, illesztett fatemplom ezen a területen, Lestin, ahol az evangélikus templomokra kiadott külön szabályzat szerint épült az Isten háza, Garamszeg, Hervato, Késmárk is ide tartozik. Az utóbbi hely különlegessége, hogy svéd tengerészek tanították az építést, ezért mintha kajütablakokat látnánk. 7000 barlang van az országban, közülük 12 látogatható, így a dobsinai jégbarlang, a mártonházi aragonitbarlang, a domicai, amely idényben csónakkal végigjárható, a krasznahorkai Buzgó barlang, és a jászói barlang is. Világörökségek a kárpáti bükkös erdők, a pásztorfurulya és a furulyazene, a terhelyi muzsika, a duda és a dudás kultúra, a bábjátszás, a felsőgalgamenti többszólamú ének, és a drótművesség is. Bártfa kincseit felterjesztették a világörökségi listára.

Igló a Szlovák Paradicsom kapuja, ahol érdemes belépni. Együtt van a szépség és a történelem, ismertette Janka Barbuscaková, a térség szakembere. 32 ezer lakosa van a városnak, és főiskola is működik. Itt találkoztak egykor a Szepesség polgármesterei, ezért épült részükre a 16 egyforma ház. Számon tartják Igló hét csodáját: a lencseformájú Főteret, a Szűz Mária mennybemenetele római katolikus templomot, a szecessziós Vigadót, az eredetileg városházából kialakított Szepességi múzeumot, a szepesi vásárt, a görög katolikus templomban az Úr színeváltozása hatalmas mozaikját és a városháza épületét. A szakember elmondta, különböző csomagokat is kínálnak a hozzájuk érkezőknek. Ilyen készült a szerelmeseknek, vagy éppen az adrenalin függőknek. A helyszínek között turistabusz szolgáltatást nyújtanak.

Mindenki, aki legalább két éjszakát tölt a régióban található valamelyik partner szálláshelyen, ingyenes turistakártyát kap, amelynek révén különböző szolgáltatásokból árkedvezményhez jut. A megjelentek megcsodálhatták az iparművészeti remekeknek számító faragott, festett tojásokat.

Hajós Anna