Új digitális tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár „Földabrosz” néven. Jelenleg hozzáférhető csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térkép, és a számuk a jövőben tovább bővül. A most elérhető anyag jelentős része a XVIII. században készült, de több XVII. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt.

A közkinccsé tétel célja a középiskolai és a felsőoktatásban résztvevők, valamint a kutatók igényeinek figyelembe vétele. Szabadon hozzáférhetőek az eredet megjelölésével a jó minőségben publikált anyagok. A böngészésben több szempontú keresőrendszer segít: földrajzi elhelyezkedés, tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) alapján lehet válogatni, további részletes elemek megadásával.

Az egyik legkülönlegesebb hazai vonatkozású darab 1670 és 1682 között készült és Észak-Magyarországot ábrázolja, amelyen az ország nyugati sávjában húzódó törökkori végvár vonal és Bécsig a mögöttes terület látható. Erre valószínűleg nagy lehetett a kereslet a polgári lakosság körében is, mivel Érsekújvár elestével megnőtt a török támadástól való félelem.

A külföldi anyagrészben az európai területeken kívül Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számos különleges tájat mutatnak be.

A válogatás legrégebbi darabja 1614-ben készült, az ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép. További különlegesség a portugálok által a XVI. században alapított Olinda (Brazília) holland elfoglalását mutató újságtérképek egyik példánya. Ezek a többnyelvű, szöveges ismertetőkkel ellátott grafikai kiadványok a XVII. század első felében váltak népszerűvé Hollandiában.

Az 1700-as években megnőtt az antik kultúra iránti érdeklődés. Pompeji feltárása 1748-ban kezdődött, beazonosítása és látogathatóvá válása 1763-ban vált valóra. A Francesco Piranesi alkotta térképe hosszú ideig az egyetlen kartográfiai ábrázolása volt a Vezúv kitörése következtében elpusztult városnak. A térkép háromszor is megjelent, az adatbázisban a második kiadásból származó látható, pontos képet adva az ásatások akkori állapotáról.

A „Földabrosz” szolgáltatás fokozatosan bővül a térkép, plakát és kisnyomtatványok további részeivel.

Az adatbázis elérhető: https://foldabrosz.oszk.hu

Hajós Anna