Június 26-án, vasárnap Red Bull Röpnap elnevezéssel, látványos légiparádét tartanak Budapesten, BudaPart – Kopaszi-gát térségében a Duna felett.

Az ingyen látogatható eseményen a döntőbe bejutott versenyzők saját gyártású, különleges repülőgépmodelljeiket mutathatják meg az érdeklődő közönség előtt. A speciális állványról felemelkedő, kreatív szerkezetek esetében a zsűri elsősorban az ötletességet, a megjelenést és a repülés előtti show-t értékeli majd. A különleges légijárművek mindössze néhány méteres repülésük végén, a Duna vizére szállnak le. A Red Bull Röpnap versenyzőinek produkcióját idén többek között olyan hírességek értékelik majd, mint Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó.

A rendezvényre kiemelt vendégként meghívást kapott Besenyei Péter, Magyarország leghíresebb műrepülő pilótája is, aki hét év kihagyás után, most először emelkedik a levegőbe és tart látványos bemutatót a budapesti közönség előtt. A Red Bull Air Race világbajnoki sorozat egyik alapítója és 2003-as bajnoka, 2015 októberében jelentette be a visszavonulását.

Az akkor 59 éves pilóta tíz éven át versenyzett a világ legjobb műrepülőit felvonultató mezőnyben, 66 futamon 22 dobogós helyezést ért el, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban második, 2007-ben harmadik volt az összetettben. Mint akkor elmondta, a jövőben több időt szeretne tölteni a családjával, repülni pedig csak bemutatókon fog.

Földesi László

Fotó: Red Bull Air Race