A Vajdahunyadvár csodálatos díszletként várta június10-12. között a rozék és pezsgők kedvelőit. Szinte folyamatos volt a vendégsereg áramlása, sétája a felállított sátrak mentén. Családok, állatkedvelők egyaránt jöttek, kezükben a fontos kellékkel, a pohárral. Sokan keresték a már kedvelt pincészeteket, kérték a megszokottat, majd beszélgetve a borásszal, ismerkedtek az újdonsággal, az általa ajánlottal. Persze volt, aki éppen az ismeretlennel barátkozott. Szóval a csontszáraztól az édesig került a poharakba rozé, habzóbor és pezsgő.

Külön pavilon ajánlotta a VinAgora nemzetközi borverseny arany, és ezüstérmes rozé, pezsgő és habzóborait, köztük a két champion-díjast. A gyerekeket a kreatív kuckó várta, ahol dekoratív papírképeket, vagy éppen parafadugóból készülő kulcstartókat, figurákat készíthettek a kicsik.  Sokan választották a felfrissülés után a gasztronómiai kínálat érdekességeit, a pizzákat, a kürtőskalácsot, a kacsából kézült ételeket, a kolbászokat, hamburgereket.

Számomra a legemlékezetesebb a badacsonyi Borbély pincészet „kinnagangon” nevű pinot noir rozéja, valamint hagyományosan a Törley Francois-ja volt. Az utóbbi ivása közben megcsodálhattuk a készítése során használt rázópadot, amelyen kézzel forgatják az üvegeket.

Kiválóra sikerült a Magyar Szőlő- és Borkultúra kiadványa, amely információgazdag volt. Jelezte azt is, hogy a Budapest Borfesztivál szeptember 8-11. között, ugyancsak a SPAR támogatásával a budavári palotában lesz.

Hajós Anna