Sétálókóstolót tartott a két borász az NH Hotel Budapest Cityben borászati szakemberek, szakírók, sommelierek és újságírók részére. Az esemény azért volt érdekes és különleges, mert két teljesen más borvidék képviselői ők ketten: a Kunság és Villány találkozott ezen a délutánon.

Tizenkét kiválasztott borral érkezett mindkét borász, és még egy-egy újdonsággal, a napjainkban már szinte kihagyhatatlan pezsgővel, illetve gyöngyözőborral.

Az ízlések és pofonok különbözők a mondás szerint, viszont mindkét pincészet figyel a kihívásokra. Kínálnak fehér bort, rozét, fehér cuvéet, és vörösborokból alkotott cuvéet. Günzer Tamás 2021-es Mont Blanc bora koracél tartályban érlelt, muscat ottonelt, chardonnayt és olasz rizlinget tartalmaz, és kitűnő. Több, befejezésül barrikolt hordóban is érlelt mellett a kisharsányi Bocor dűlő különlegességei, így a 2019-es GT 50 (valószínűleg a borász születésnapjára utaló), amely első és másodtöltésű barrikolt hordóban érlelt cuveé, sokunkat késztetett beszélgetésre, kérdések feltevésére. Günzer Tamás az „Év bortermelője” díj egyik jelöltje idén.

    Szentpéteri Attila borpincéje Kiskörösön található. Itt is a prémium minőségű borok készítésére törekszenek. A sikert bizonyítja az utóbbi években elért sok nemzetközi és hazai arany és ezüstérem. Idén a VinAgora különdíját nyerte, mint a legeredményesebb fiatal borász Szentpéteri Attila. Most az Irsai Olivér és a chardonnay-válogatás, valamint a rajnai rizling mellett érdeklődéssel kóstolhatták a vendégek a ritka Generosa szőlőből készültet, valamint a Csizmazia Darab József nemesítette Nérót változatosan, roséként, sillerként és vörösen. Ugyancsak sikeres lett befejezésül a késői szüretelésű, 2019-es száraz Generosa, amely egy évig új magyar tölgyfa hordóban érlelve kapta meg finom ízét.

A páros kóstolója jól sikerült, és bizonyította, hogy egymás mellé lehet állítani a különböző borvidékeket, a minőség mindenütt az marad.

Hajós Anna