A Modern városok program keretében, harmincmilliárd forint állami támogatással valósulhat meg a Fertő tó partján Magyarország egyik legjelentősebb vidéki turisztikai beruházása.

A Fertő-part fejlesztésének koncepcióját, illetve kiviteli terveit már 2015-ben kidolgozták.

Az elmúlt négy évtizedben nem történt semmilyen érdemi fejlesztés a tó környékén, miközben a vízpart a határ túloldalán teljesen kiépült. Ezért most osztrák mintára egy olyan turisztikai és szabadidőközpont jön létre a magyar partszakaszon, amely a természeti környezet megóvása és bemutatása mellett, valódi közösségi funkciókat képvisel majd.

A beruházás egyfajta területrekultivációnak is tekinthető, amely egy helyen koncentrálja majd a Fertő-táj környezeti és kulturális értékeit. A fejlesztés legfontosabb eleme a napjainkig használt vízitelep korszerűsítése lesz, ami a korábbi iszapkitermelési területen a hatvanas években mesterségesen létrehozott, nagyjából hatvanhektárnyi feltöltött területre épült.

Bár ez a vízitelep a kultúrtáj területén fekszik, itt nincs világörökségi szempontból védett épített érték vagy építmény. Ezt a szakmai hatásvizsgálatok, hivatali tanúsítványok is alátámasztják. Érintetlen, különösen értékes területet tehát nem vontnak be az élményközpont fejlesztésébe. Tehát a természetvédelem alatt álló területek megbolygatása nélkül jelölték ki a fejlesztési helyszínt.

A beruházást a legkorszerűbb módon, a lehető legkisebb környezeti terheléssel valósítják meg, az épületek fűtése-hűtése például megújuló, talajból nyert geotermikus energiával működik majd, vagyis nem lesz károsanyag-kibocsátás. A több évtizedes tóparti cölöpházakat elbontják. Ezután a területrendezési földmunkák mellett kotrási és víziközmű-építési munkálatok kezdődnek, például iszaptározók, szikkasztók jönnek létre, rendezik a partfalat, valamint kiépítik a belső vízhálózatot.

A beruházás leglátványosabb eleme az európai színvonalú északi és déli vitorláskikötő, illetve a csónak- és sétahajó-kikötő lesz. Emellett felépül egy oktatóközpont is, hogy a vitorlásképzés még több gyerek számára elérhető legyen. A tervezők figyelembe vették az osztrák oldalon eddig történt fejlesztéseket, és nagyjából ezek mintájára készül el a magyar partszakasz is, azzal a különbséggel, hogy ez nálunk elidegeníthetetlen állami terület marad.

Minden tekintetben elsőbbséget élveznek a közösségi célok, ezért a mozogni vágyókat sportközpont várja majd foci-, strandröplabda-, lábtengó- és teniszpályákkal, a családok kikapcsolódásához pedig ingyenes játszóterek épülnek. A megújult komplexumban a természetközeli élményeket gazdagítja majd a 12 hektáros új ökopark és a hozzá kapcsolódó ökocentrum, amelyben egy lagúnán keresztül lehet majd felfedezni a nádas rejtett élővilágát.

Emellett séta- és tanösvények épülnek, de lesz madarásztó, vidramegfigyelő állomás, és egy óriásakvárium is létesül. A bekötőút mellett egy teljesen elkülönített kerékpár- és gyalogos utat alakítanak ki, az itt élő hüllők megóvása érdekében pedig az új út alatt hüllőátjárók létesülnek. A strand hasonló lesz az osztrákokéhoz, és ahogy a határ túlsó oldalán minden településen, a magyar tópart vonzáskörzetében is lesz színvonalas szálláskínálat.

Az élményközpont végleges koncepciójának kialakítása során a széleskörű társadalmi egyeztetések mellett, bevonták a tervezésbe a területet használó egyesületeket és a sportszervezeteket is. A horgászok például a csónakkikötő befogadóképességét határozhatták meg, a vitorlásszövetség pedig a kikötői beállók számának és méretének paramétereit.

Földesi László

Fotó: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.