Az egyik helyi népmese szerint minden az irigy lánnyal kezdődött, aki nem adott vizet a völgy mélyében lévő forrásból az öregasszonynak, és ezért eltört a korsaja, kifolyt belőle a víz, a forrásból hatalmas tó lett, amelybe a lány is belefulladt. Szép, oktató a mese, ám valójában a Fertő-tó, amely Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibbja. A kora 20 ezer évre becsült. A rómaiak Lacus Peiso-nak nevezték. Időszakonként előfordult a teljes kiszáradása; utoljára az 1860-70-es években. Vize sekély, és mélysége ingadozó. Felületének több mint felét nádas borítja. A tó és az azt körülölelő táj 2001 óta az UNESCO Világörökség megtisztelő címet is elnyerte gazdag természeti és kulturális értékeiért. Most az Európai Unió regionális fejlesztési alapja révén 406 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Fertő-táj ékövei projekt, amelynek révén a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa vezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség és az érintett hat település támogatásával új, valamint megújult szolgáltatásokkal és kiállítóhelyekkel gazdagodott az örökség helyszín.

Mint Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának ügyvezetője elmondta, évente mintegy százezer látogató érkezik a térségbe, ám szeretnék, ha minél jobban megismernék építészeti, kulturális örökségüket, gyógyvizüket, az itt élő emberek életmódját, a kiváló szőlő és borkultúrát egyaránt. Itt minden megtalálható a főúri kastélyoktól a műemlékvédelmet kapott parasztportákig, a védett növény és állatvilágig. Aki az aktív kikapcsolódásra vágyik, itt ahhoz is hozzájut, aki pedig a spirituális elmélyülést keresi, azt is megleli.

Hat település részesült a támogatásban, és úgy tűnik, mindenütt más-más értékek kerültek a középpontba. Így viszont még szélesebb lett az ideérkezők számára az élményszerzés lehetősége. Az első, eligazító helyszín a fertőszéplaki Peisonia látogatóközpont. Az egykor az Esterházyak, majd a Széchényiek kastélyából, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum és a Széchényi könyvtár megalapítója, Ferenc gróf született, a legutóbbi tulajdonos magtárt alakított ki. Most ennek emeletén, a padlózaton körbesétálható a jókora Fertő-tó rajzolat, rajta mind a hazai, mind az osztrák települések. A falakon a helyi növények és az állatvilág, a múlt érdekességei, valamint a borkultúra ismertetése mellett a régészeti feltárások, a nemzetiségek kultúrája egyaránt figyelemfelkeltően jelen van. A látogatóközpontban vezetett túrák is foglalhatóak.

Ugyancsak Széchényi Ferenc grófhoz kapcsolódik Fertőboz érdekessége, a 330 lépcsőn megközelíthető Gloriett, amelyet a gróf építtetett mintegy 220 éve, József nádorral találkozása tiszteletére, akit az egész magyar nép őszintén szeretett. Erről a magaslatról jó időben egészen Pozsonyig el lehet látni, és persze a tóban ugyancsak gyönyörködhet, aki bírja a lépcsőzést, vagy kerékpárral ide felér. A lépcsősor indulási pontjánál szomorú emlékekkel találkozhatunk. A község Trianon után tiltakozott az elszakadás ellen, győzött és magyar maradhatott, ám a II. világháború után ez sem segített az itt élő svábokon, magas százalékban kitelepítették őket. Mindezt emlékhely örökíti meg.

A fertőhomoki tájház 2014-ben elnyerte „Az év tájháza” megtisztelő címet. A kiállított népi értékek bemutatása során megtudható, hogy a XVI. század óta élnek itt horvátok, akik még az ősi nyelvüket őrzik. Az önkormányzat 2001-ben megvásárolta és felújította a műemlékvédelem alatt álló épületet, amely a település életének egyik kiemelkedő központja, rendezvényhelyszín lett. A projekt támogatásának köszönhetően tovább bővült, szabadtéri színpad és nézőtér várja a koncertekre, előadásokra és táncbemutatókra érkezőket. Az udvaron foglalkoztató épült, kemencével, a pajtában pedig a térségre jellemző mezőgazdasági eszközök láthatóak. A ház szobáiban bemutatják a horvátok egykori életének helyszínét, használati tárgyait.

Hidegség különlegessége a Papkert. Egyszerre szakrális és meditatív helyszín és természetvédelmi terület. Kis tavait 21 időszaki forrás táplálja, minden út a tökéletes nyolcas formáját írja le, kis hidak vezetnek a dús vegetációjú kertben. A séta közben táblákon bibliai idézetekkel találkozunk, majd eljutunk egy barlanghoz, amelyben a portugáliai Fatimai csoda helyszínének egykori magyar tisztelendőjétől kapott Mária szobor áll. Fontos kegyhelye ez az itt élőknek és az ide érkező zarándokoknak egyaránt. Előtte kis teret alakítottak ki a szertartásokhoz. Nem messze építettek egy filagóriát, amely alkalmas esküvők és keresztelők tartására. A pihenésére szolgál a friss forrásvízzel táplált Kneipp ösvény, akár mezítláb is végig lehet haladni a folyami kaviccsal bélelt területen, frissítve a testet és a lelket. Megújult kis kápolna, kültéri oltár és gyönyörű, rendezett udvar szolgálja a hívők békés nyugalmát.

„Mariska néni Háza” lett Hegykő turisztikai információs pontja. A címadó néni révén jutott hozzá a település a házához, amely most nemcsak a község, hanem bizonyos mértékig a tópart egyik központja is. Széchenyi István fiáról, Ödönről, aki Budapesten és Konstantinápolyban az önkéntes tűzoltó egyesületeket megszervezte, nevezték el a közeli parkot. Apja és Wesselényi Ferenc hozta Magyarországra az Angliában megismert drezinát, a kerékpár ősét. Fontos kötődés ez, hiszen a településen vezet keresztül a Fertő-menti kerékpárút, amely a közép-európai térség egyik legnépszerűbb túraútvonalának, a határon átnyúló EuroVelo 13-nak is része. Innen a tó körbetekerhető, az információs pont bázisul, pihenőhelyül szolgálhat a több ezernyi biciklis turistának. A bringás utakat lehet kombinálni hajózással, vonatozással, a gyógyvizű fürdő látogatásával.

Sarród tájháza szintén gazdagodott. Ez volt a tó körüli egyetlen olyan helység, ahol gyékényfonással is foglalkoztak az itt élők. A tájház őrzi ennek a régi iparágnak az eszközeit, az egykor itt éltek mindennapjainak emlékeit. Az újraálmodott udvarban az új, fedett színben áll a falu megmentett régi cséplőgépe, nem messze egy tyúkól. Komposztáló, gyógy és fűszernövények színesítik a képet. Újdonság a tetőn a napelem, és a kútra csatlakoztatott öntözőrendszer is. Kézműves foglalkozások színesítik a kínálatot.

Az idelátogatók részére többnyelvű világörökségi útlevél készült 10 ezer példányban, amelynek segítségével és a rajta keresztül elérhető ingyenes idegenvezető alkalmazással végig lehet barangolni a tájat, ismerkedni az új és felújított értékekkel, és persze azután pihenésképpen megkóstolni a jellemző helyi ételeket, italokat, megismerni az itt élők hétköznapjait és ünnepeit.

Hajós Anna

Fotó: sarrod.hu