A lengyel elnökség alatt, február 15-én ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját a Visegrádi Csoport. A budapesti Lengyel Intézet három kiállítással hívja fel a figyelmet ennek az együttműködésnek a fontosságára és eredményeire.

Az egyik, a tablókiállítás, amely a Lengyel Köztársaság nagykövetségével közösen jött létre, a Visegrádi Nyilatkozat aláírását megelőző demokratikus változásoktól a jelenlegi járványügyi együttműködésig ábrázol átfogó képet tevékenységük fejlődéséről és a közös célkitűzésekről. A legfontosabb kormányfői találkozókról archív felvételek láthatók. Részletes képet nyújt a Visegrádi Alap támogatási sokszínűségéről. A járvány miatt a kiállítás a Lengyel Intézet honlapján virtuálisan tekinthető meg (https://instytutpolski.pl/budapest/2021/02/17/30-eves-a-visegradi-csoport/).

A négy ország legérdekesebb látványosságai című, gyerekeknek szóló rajzpályázat alkotásai az intézet ablakán keresztül láthatók, hagyományos és kivetített formában egyaránt. A felhívásra több mint 400 gyermekrajz érkezett az ország minden pontjáról.

A Platán galériában a lengyel Külügyminisztérium által az évfordulóra meghirdetett plakátpályázat nyertes alkotásai vannak. Az egyes országok értékei által inspirált pályaművek kiállítása szintén a Lengyel Köztársaság nagykövetségének együttműködésével jött létre. Ugyancsak a galéria ablakain keresztül tekinthetők meg ezek, és az érdeklődők a díjazott plakátokból összeállított 2021-es falinaptárt vihetnek emlékül haza. (Bp. Andrássy út 32)

Hajós Anna