A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy programjának támogatásával felújított szombathelyi Tourinform iroda május 10-én korszerű, barátságos környezetben megnyilt, kibővített szolgáltatásokat nyújtva a turistáknak és a turisztikai szakma képviselőinek.

Az országos hálózat egységes arculatához illeszkedő irodában a XXI. századnak megfelelő körülmények várják az ide érkezőket. Az ünnepélyes megnyitón Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmus szakmai igazgatója elmondta, a hálózatnak kiemelkedő szerepe van a Covid utáni újraindításban. Szombathelyre ez különösen illik, hiszen a Bük-Sárvár térség az ötödik legnépszerűbb uticél volt tavaly; a külföldiek körében pedig a Balatont, valamint Debrecent és környezetét követően a harmadik. A jövőben a Tourinform irodák még fontosabb szerephez jutnak, éppen mert jól ismerik a hazai kínálatot. Ezért minden eszközzel segíteni kívánja az ügynökség a munkájukat.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a Tourinform irodák fontosságáról beszélt, hiszen ajánlataik, kínálatuk, az információra számítók fogadása fontos szerepet tölt be. A támogatásból felújított iroda az új turisztikai szezonban bővíti szolgáltatásait. Kínál helyi termékeket, borokat, kézműves munkákat a helytörténeti kiadványok, könyvek, térképek mellett.

Az iroda 2019-ben közel 13 ezer személyes, telefonos, vagy elektronikus megkeresést kapott, segítve nemcsak a turistákat, hanem az idegenforgalmi szektor szereplőit is. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban több mint száz helyi és térségbeli projekthez nyújtottak a pályázóknak a munkatársak szakmai tanácsadást.

Az ügyfelek harmada Szombathelyről kerül ki, az ideérkezők között túlsúlyban vannak a belföldi turisták, de sok az osztrák és a német látogató, a közeli fürdővárosoknak köszönhetően pedig egyre több a cseh és a lengyel vendég.

A Savaria Turizmus, amely működteti a Tourinform irodát, Szombathely TDM szervezete. Tulajdonosa 85 százalékban a megyei jogú város önkormányzata, 15 százalékos tulajdonrésze pedig a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület. A Kft. közel száz TDM-taggal áll együttműködésben, akik közvetve, vagy közvetlenül érdekelt szolgáltatók a turizmusban. Fontos feladatuk, hogy Szombathely és térsége hosszútávon fenntartható és versenyképes turisztikai desztinációvá váljon.

Hajós Anna