Az Európai Unió a jövőben nagyobb védelmet kíván adni a polgárainak, ezért legújabb irányelvében, kézzelfogható jogokkal ruházza fel őket a globalizáció túlkapásaival szemben.

Az irányelvvel az EU megtalálta az egyensúlyt a fogyasztóvédelem és a vállalatoknak szükséges jogbiztonság között. Az egyes tagállamokban már eddig is volt lehetőségük a fogyasztóknak arra, hogy kollektív keresetet indítsanak, mostantól viszont ez a lehetőség az EU összes országában adott lesz, s így számos, az uniós jog által szabályozott területen, például az adatvédelemmel, az utazással és turizmussal, a pénzforgalmi szolgáltatásokkal, az energiával, vagy a távközléssel kapcsolatos uniós szabályok megsértése miatt is el lehet indítani a csoportos jogi eljárást.

Az új uniós szabályok nagyobb védelmet jelentenek a fogyasztóknak, ha saját országukban vagy egy másik tagországban, többekkel együtt éri őket jogsérelem. A panaszos csoportok nevében az arra feljogosított helyi fogyasztói szervezetek adhatnak be keresetet. A tagállamok egy összehangolt kereseti rendszert fognak működtetni, s így fokozottabb védelmet biztosíthatnak a fogyasztóknak a tömeges jogsértésekkel szemben, miközben elejét vehetik a „visszaélésszerű” pereknek.

Minden tagállamnak legalább egy olyan, hatékonyan működő eljárást kell bevezetnie, amelynek keretében az arra feljogosított szervezetek (például fogyasztóvédelmi tömörülések vagy köztestületek) a bíróságon a jogsértés megszüntetését vagy tilalmát kérhetik, vagy jogorvoslatért (kártérítésért) folyamodhatnak. A szabályozás a belső piac működésén kíván javítani azzal, hogy leállítja a jogellenes tevékenységeket és megkönnyíti a fogyasztók nagyobb csoportja számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

A kollektív kereset új európai modellje tehát csak a tagállamok által arra feljogosított szervezeteknek engedi meg a fogyasztói csoportok képviseletét és nevükben per indítását, ügyvédi irodáknak nem.

A tagállamoknak az új irányelv kihirdetését követően 24 hónap áll rendelkezésre az irányelvben foglaltak átültetésére a saját jogrendjükbe, és további hat hónap a szabályok alkalmazására. Az új szabályokat az alkalmazás kezdőnapján vagy azt követően indított képviseleti keresetekre kell alkalmazni.

F.L.

Fotó: EU, UNAS