Partnertalálkozót rendezett Budapesten, stílusosan és hagyományosan a Dunán a Duna-Fekete-tenger csatornát kezelő részvénytársaság, amelynek segítségével évente több millió tonna áru mozog Magyarország és a romániai Konstancai kikötő között, és ugyancsak ezen a vízi útvonalon személyszállító hajók viszik a turistákat a csodálatos, világörökségi rangot kapott, természetvédelmet élvező Duna deltába.

A találkozón megjelent Daniel Georgescu vezérigazgató és Oleg Tulea moldáv nagykövet is. Erdélyi László, a Duna-Fekete-tenger Hajózható Csatornák magyarországi képviselője elmondta, a hajós est lehetővé teszi a találkozást a partnerek között és az együttműködés szorosabbá tételét. 

A román turizmus jól teljesített az első félévben, a szálláshelyekre érkezők száma kilenc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, elérve a 7 millió 267 ezret. Bár a legnépszerűbb úticél Bukarest volt, Konstancára másfél millióan látogattak személyhajóval. Az év eddigi szakaszában, augusztusig a nagy tengerjáró hajókkal 3 millióan érkeztek, tudtuk meg Marius Zaganeanutól, a kikötő marketing referensétől. A legtöbben Olaszországból jöttek, őket a spanyol, a német, az Egyesült Államok-béliek és a kanadaiak követik. Bár a hajózási utazások szövetsége a MED Cruise, a közös központ Konstanca, ahonnan különböző körutakat tesznek a Boszporuszon, valamint a környező látványos, érdekes helyszíneken.

Hajós Anna

Fotó: Mészáros Mariann