Az idén tízedik születésnapját ünneplő, a Városligetben június 11-13. közötti Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget rendezvény szervezői, valamint főtámogatója, a SPAR Magyarország, nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében, hogy a jubileumi rendezvényen a legkiemelkedőbb rosé képviselhesse az eseményt. És legyen annak hivatalos, ünnepi bora. A pályázatra több mint ötven rosét nevezett mintegy negyven borászat.

A döntés két fordulóban történik. Az első kóstolási és bírálati körön túl jutottak a résztvevők. Itt szakmai zsűri döntött, amelynek tagja volt: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusának főigazgatója, Zilai Zoltán, a VinAgora Nemzetközi Borverseny és a Rosalia igazgatója, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Tar Tiborné a Soós István borászati technikum tangazdaságának vezető technikusa, Antal Gábor, a Magyar Szőlő- és Borkultúra online kommunikációs vezetője, valamint a SPAR Magyarország három vezető menedzsere. Előzetes információk nélküli vak kóstolás után, az egyéni pontszámok összesítésével, szoros versenyben négy termelő öt roséja jutott tovább a második fordulóba. Érdekesség, hogy mindegyik cuvée, és mindegyik Kékfrankost, vagy Pinot noirt is tartalmaz.

A második, döntő fordulóra február végén kerül sor; itt újra szakmai zsűri dönt, ám csatlakozik hozzájuk két szerencsés SPAR vásárló, valamint hárman olyanok, akiket kérdőív kitöltése után sorsolással választanak ki a cég beszerzői, és a rendezvény szervezői.

A döntőbe került:

Gál Szőlőbirtok és Pincészet két cuvée – Kunsági borvidék

Paulus Molnár Borház – Móri borvidék

Fritsch Pince – Villányi borvidék

Belward Pincészet – Pécsi borvidék

Hajós Anna