Egy Eger szempontjából rendkívül fontos közlekedési beruházás valósult meg az Eger–Noszvaj összekötő út csomópontjának átépítésével.

Korábban hosszú ideje gondot okozott az itt közlekedőknek, hogy a Várállomás melletti kereszteződésben és annak környékén naponta több alkalommal is torlódás alakult ki. Ezért született döntés a kereszteződés átépítéséről annak érdekében, hogy feloldja ezt a napi szintű kellemetlenséget és javítsa a közlekedés biztonságát, valamint csökkentse a baleseti kockázatot.

Mivel itt halad át a 87-es számú Eger–Putnok vasútvonal is, a csomópont fejlesztésének keretében a közúti gyalogos átjáró burkolatának korszerűsítésével és szélesítésével egyidejűleg, a vasúti átjárót is átépítették. Emellett a biztonságos közlekedés érdekében a vasúti átjáróhoz vezető járda mellett pollereket és bordás kivitelű, úgynevezett taktilis burkolati elemeket is elhelyeztek.

A Várállomás város felőli oldalán, a Vécsey Sándor utcán a korábbi kereszteződés helyén parkoló épült, így a környéken lévő szolgáltatók kényelmesebben érhetők el. A szintkülönbségekből adódóan a pályatestet is megemelték és ívbővítéseket alakítottak ki. A kereszteződés fejlesztése során három helyen, a Vécseyvölgy utcán, a Gárdonyi Géza utcán és a Zoltay István utcán gépkocsiforgalmat szabályozó jelzőlámpás csomópontokat is kialakítottak.

A csomópontba csatlakozó ágakat elbontották és teljesen új, kiszélesített pályaszerkezetet építettek. A projekt során a korábban balesetveszélyes csomópont közel 400 méter hosszúságban újult meg. Lehetővé tették a járművek hosszabb szakaszon való besorolását, a Vécsey Sándor utca Tetemvár utca felőli ágán pedig új, külön jobbra kanyarodó sávot építettek.

A beruházás keretében közel 250 méter hosszúságban korszerűsítették és felújították a csomóponti fejlesztéssel érintett utcák járdáit is, hét helyszínen pedig gyalogos átkelő létesült. A Vécseyvölgy út–Gárdonyi Géza út–Zoltay István út csomópontjában öt, a közúti közlekedéssel összehangolt gyalogos jelzőlámpát helyeztek ki, míg a Vécsey Sándor út–Dézsmaház utca csatlakozásánál két kijelölt, közlekedési jelzőtáblával szabályozott gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki.

A vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedésének érdekében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyekhez vezető járdakapcsolatok – hasonlóan a vasúti átjáróhoz – itt is taktilis burkolati elemekkel épültek meg. A Gárdonyi Géza utcában 40 méteren monolit vasbeton támfal épült, ami által a járda az útpálya szintjébe került, így a lépcsőket is meg tudták szüntetni az átépített szakaszon a beavatkozási határon belül. Ennek köszönhetően a járda akadálymentessé válhatott mind a kerekesszéket használók, mind a babakocsit toló kismamák, vagy a nehezebben mozgó idősek számára.

A kivitelezés nettó 472 millió forintba került, de ezen felül a beruházás részét képezte, hogy a projekt során – de külön együttműködési megállapodás keretében – az elmúlt év őszén a Heves Megyei Vízmű Zrt. elvégezte a Gárdonyi Géza utca alatt húzódó, 400 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték rekonstrukcióját. Emellett a közműszolgáltató a nagyátmérőjű vízvezeték kiváltásán túl, a munkaterületen belül található kisebb átmérőjű ívóvízvezetékek felújítását is elvégezte.

A beruházás által rendezettek és szabályozottabbak lettek a közlekedési kapcsolatok, a mostani fejlesztés pedig nemcsak az egri közúti közlekedők komfortját javítja, hanem kifejezetten a gyalogosoknak is biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a közlekedést. Mindez azért is fontos, mert Eger évek óta köztudottan Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

 

Földesi László

 

Fotó: NIF Zrt., Tourinform