Tavaly volt az ötven éves évfordulója annak, hogy az első turista megérkezett a Maldív-szigetekre. Érdekes ország ez, az Indiai óceánban, ahol a területük 99 százaléka óceán, egy százaléka szárazföld. 1192 szigetéből 200 lakott, van 26 korallzátony, 167 szigeten épült resort, különleges üdülőhely. 158 lakóhajó, 862 vendégház és 13 hotel várja az ide érkező turistákat.

Az üdülőhelyek érdekessége, hogy szigetenként csak egy van belőlük, luxus atmoszférát kínálva. Most a Constance szállodalánc és az Emirates légitársaság Budapesten ismertette erre a területre vonatkozó kínálatát idegenvezetők és újságírók előtt. A Constance hirdetésében a valódi természetre, emberekre, helyszínekre és szolgáltatásokra hívja fel a figyelmet Halavelin és Moofushin épült ötcsillagos szállodájával. A mólószerűen kialakított nyaralótelepek, mellettük az úszómedencék, a 39 tengeri és 24 parti villa látványa roppant vonzó.       

Dr. Szegedi Andrea, a Visit Maldíves regionális igazgatója elmondta, széles skálán biztosítják az ideérkezők élményeit, hiszen a szigetvilág már a legkedveltebb turisztikai célpontok között van. Sikeresek a hajók, amelyek nemcsak szállást nyújtanak, hanem saját személyzetükkel sportolási, búvároktatási lehetőséget is biztosítanak. Közben hajózhatnak a szigetek között, ismerkedhetnek a barátságos, planktonevő cetcápákkal. A tengerpart fehér homokjában akár mezítláb is sétálhatnak. Buborék-sátrakban lehet megszállni, reggelizni lebegő tálcáról a medencében, van vízalatti spa és szoba, sőt egy kormányülést is ilyenben tartottak a közelmúltban. Kialakítottak lombházakat. Mindezeket kínálják nászutasoknak, vagy azoknak, akik több év elteltével meg akarják erősíteni a kapcsolatukat itt, ünnepélyes keretek között, de családosoknak is. A gyerekeknek korosztályonként állítanak össze programokat.

Az éttermek helyi és nemzetközi kínálata épít a többfajta halra, a grillezett ételekre, van szusi-bár. Aki pedig valamelyik vendégházban száll meg, megismerheti az igazi maldív életet. Egyes szigetek UNESCO világörökségi védelmet élveznek buja növényzetükkel. Viszont nincsenek mérgeskígyók, sem pókok. Fokozottan figyelnek a természetvédelemre, a fenntartható fejlődésre, a helyi hagyományok őrzésére.

Nincs korlátozás a beutazásban; az online beutazási nyilatkozatot a megérkezéskor, a helyszínen lepecsételik. A turizmussal kapcsolatban lévő helyiek legalább két oltással rendelkeznek.

Horváth Gábor, az Emirates légitársaság területi képviselője ismertette, hogy a Covid járvány előtti adatokhoz képest négyszeresére nőtt a forgalmuk. Felmérésük szerint évente mintegy 70 ezer házasságkötés történik, és ők lehetséges utazóik. A járat Budapest – Dubai, majd Dubai – Maldív szigetek utat teszi meg. A gépek széles törzsűek, két folyosóval, megbízhatóak és gazdag szolgáltatást nyújtanak az utazók részére. Várhatóan a nyártól bevezetik a napi közlekedést. Nézhetők élő közvetítések, magyar filmek, lesznek magyar légikisérők. 100 feletti a gyermekek számára biztosított csatorna. A kicsiknek megteremtik a beszállásnál az elsőbbséget; Dubajban részesülhetnek ingyenes babakocsi használatban. A képviselő javasolta a visszafelé úton a megállást Dubajban, és reggelizést, valamint a város megtekintését.

Hajós Anna