Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban május 17-én kiállítás nyílt a lengyelországi Tarnowból érkező nemesi portrék, régészeti anyagok és viseleti tárgyak bemutatására.

A XVI-XVIII. századi lengyel nemesség a szarmatáktól eredeztette magát. A XVI. században Lengyelország neveként jelent meg Sarmatia, egy időben azzal, hogy a humanista Petrus Ransanus a magyarokat származtatta a szarmatáktól. Miután a lengyel népesség közel tizede nemesember volt, a szarmatizmus formálta a lengyel népi-nemzeti öntudatot. Ez mutatkozik meg a keleties jellegű, övvel összefogott kaftános viseletben, a frizurában, a harcmodorban. Bár ez ma már történelmi fikciónak tekinthető, kultúrtörténeti tényezőként és a nemzeti öntudat kialakulásában betöltött szerepe miatt jelentős.

Az Ópusztaszeri Emlékparkban megnyíló kiállítás a szarmatizmus XVI.-XVIIi. századi viseleti tárgyakban, fegyverzetben, képzőművészetben tükröződő ideológiáját állítja kontrasztba a Kárpát-medence gazdag, valódi kora szarmata leletanyagával, a jazigok, roxolánok és alánok temetőinek hagyatékával, a halmos temetkezésektől a fegyvereiken keresztül a szürke szarmata edényművességig, vagy a tarka, gyöngyhímzéses szarmata női nadrágok és szoknyák maradványaiig.
Hajós