Az Arany10 kultúrházban Keleti Éva Kossuth-, és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész hetven évet átívelő munkásságából kiválasztott, eddig nem, vagy csak ritkán látott képeiből, sorozataiból nyílt kiállítás. 95 kép került a falakra, a tárlókra. A kiállítás emlékezteti a nézőket, látogatókat a múlt századi film-, és színházak fénykorára, nagy pillanataira.

Nemzeti fotóművészetünk kimagasló alakja két éve eredeti negatívjait, diáit a médiaszolgáltatást támogató és vagyonkezelő alap számára eladta, és így létrejött egy egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban. Ezek közül, valamint munkásságának több korszakából láthatunk most válogatást. Vannak itt művészportrék, előadásképek és riportfotók, néhányuk olyan lebilincselő emlékeket ébreszt, amelyek sok látogatónak visszahozza az ifjúságát, egy-egy csodálatos előadást. Számomra például egy korai Latinovits-Ruttkai kép volt varázslatos, az a gyengédség, ahogy a férfi megpuszilja a nőt. Mindent elárult ez a fotó a szerelemről.

Keleti Évát megkérdeztem, az itteni képei közül melyik az, amelyik számára bensőséges érzelmeket kelt. A Vígszínház 1986-os Találkozás című drámájának két szereplőjéről, Ruttkai Éváról és Hegedűs D. Gézáról készült sorozatát emelte ki.

Már a megnyitóra is nagyon sokan kíváncsiak voltak; Keleti Évát üdvözölte Pap Dániel, az MTVA vezérigazgatója, művész kollégája, Korniss Péter, és képeinek szereplője, Béres Ilona.

A kiállítás augusztus 20-ig látogatható.

Hasjós Anna