Mario Draghi olasz miniszterelnök az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalások után tartott sajtótájékoztatót, ahol szóba került a Szputnyik-V vakcina ügye is. Mario Draghi szerint amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem engedélyezi az orosz vakcinát, akkor Európa jelentős része bezárul az orosz turisták előtt.

Nagy Péter ablakot nyitott Európára, most viszont elképzelhető, hogy a COVID-19 járvány bezárja azt. Az Európai Gyógyszerügynökség az orosz fél részéről szükséges dokumentáció részleges hiánya miatt még nem engedélyezte a Szputnyik-V vakcinát. Bár az orosz fél már 2021. március 4-én benyújtotta az engedélyezési kérelmét, az EMA döntése még nem született meg. Kezdetben sokan úgy vélték, hogy már május végére döntés születhet, de az oroszok az EMA többszöri kérésére sem adtak át minden szükséges dokumentumot az engedélyezési eljárás lefolytatásához. Orosz források tagadják, hogy emiatt húzódik a bevizsgálás, szerintük ha lassan is, de biztatóan halad az ügy.

Mario Draghi olasz miniszterelnök legutóbbi brüsszeli sajtótájékoztatóján többek között a Szputnyik-V vakcina ügyét is érintette. Az olasz miniszterelnök a nyilatkozatában közel sem volt ilyen derűlátó, azt sem tartja kizártnak, hogy az EMA egyáltalán nem engedélyezi az orosz vakcinát, így Európa gyakorlatilag bezárul az oroszok előtt. Egyes EU-s tagországok ugyan oltanak vele, de az engedélyezés hiányában az orosz turisták nem utazhatnak Európa számos országába.

Jelenleg a világ 59 országa nyitotta meg a határait az orosz turisták előtt. Az 59 országból mindössze 31 országgal van jelenleg közvetlen légiösszeköttetése Oroszországnak. Még kevesebb azon országok száma, amelyek PCR-teszt nélkül engedik be az orosz turistákat, vagy éppen elfogadják az orosz védettségi igazolványt. Európában csak Észak-Makedónia, Montenegró, Bulgária, Ciprus, Moldova, Törökország és Horvátország tartozik ezek közé. Kérdés, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt szigorítanak-e a közeljövőben.

Európa újra várja a nemzetközi turistákat, sok helyen létfontosságúak lennének az oroszok, az orosz vakcinák elfogadása nélkül azonban ez jó néhány országban nem realitás.

Nehezíti a helyzetet, hogy Oroszországban alacsony a lakosság átoltottsága, a június 28-i adatok szerint legalább egy oltást a lakosság mindössze 15%-a kapott, mindkét oltással alig több mint 11% rendelkezik. Ezen kívül nemcsak Szputnyik-V oltás létezik, hanem két másik hazai oltóanyagot is használnak. Az állam is inkább arra ösztönzi az állampolgárait, hogy a nemzetközi utazások helyett a belföldi nyaralást válasszák. Ennek és a járvány miatti utazási korlátozásoknak köszönhetően 2019 óta 85%-kal kevesebb schengeni vízumot adtak ki Oroszországban.

Szegedi Andrea

Képek forrása: Pixabay