Idén három évfordulót is ünnepel a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom. 1048-ban alapították, 1948. augusztus 15-én áldották meg a Molnár C. Pál által készített új főoltárt, és még azon a napon a templom ünnepe alkalmából itt, a Március 15. téren Mindszenty József bíboros nagyhatású beszédet mondott. Ez 75 éve történt. A fontos évfordulókra emlékév keretében hívják fel a figyelmet, nagyszabású és emlékezetes eseményekkel.

Az eltelt 975 év bizonyítja, kiemelve a folytonosságot, hogy keresztény közösség létezik a Duna balpartján, Pesten. Dr. Osztie Zoltán plébános sajtótájékoztató keretében mutatta be az emlékév liturgikus programjait. Ezek tanúsítják, hogy élő közösség veszi körül a templomot. A különleges szépségű és érdekességű altemplomban, ahol a muzeális értékű barokk szobrok közelében az egykori római tábor falmaradványai is láthatók, szögezte le, hogy az élő közösség erejére épült egyház egész évben színvonalas hitéleti, zenei és kulturális élményt kíván nyújtani az érdeklődő magyar és nemzetközi közönség számára.

Időrendben az egyházi ünnepeken kívül a 75 éves főoltárt bemutató ünnepi szentmisére kerül először sor, április 28-án, Molnár C. Pál, a festményt alkotó művész születésnapján, tárlatvezetéssel és hívek, valamint papok evvel kapcsolatos élményeinek meghallgatásával.

A 975. éves évfordulót négynapos búcsúval ünnepelik augusztus 12-15 között, a névadó Nagyboldogasszony napjához kötődve. Jeles egyházi személyek meghívásával, gyertyás, fáklyás felvonulással, Liszt Ferenc hangversennyel, a Rózsa-kertben nagyközönségi programokkal kerül sor erre. Bár itt is egyik nap felolvassák a szószékről Mindszenty bíboros beszédét 15-én, később, november 3-án jubileumi kiállítás is emlékeztet erre.

Mészáros Zsolt Máté, Junior Príma-díjas orgonaművész és Liszt-kutató, a templom zeneigazgatója arról beszélt, hogy Liszt Ferenc sok szállal kötődött a Főplébánia-templomhoz. Lakott vendégszobájában, és számos alkalommal vezényelte az itteni együtteseket, valamint több művét itt mutatta be. Ezért is fontos emlékének és zenei hagyatékának ápolása. 2020. óta minden év október 22-én, a zeneszerző születésnapján ünnepi hangversenyt adnak. Tavaly ősszel kilenc hangversenyből álló koncertsorozatot indítottak kedvelt budapesti templomában. Összes orgona műve mellett számos híres zenekari és zongora darabjának orgona átiratával kiegészítve, és harmóniumra írt szóló- és kamara műve is felhangzik. Közben az irodalom és a képzőművészet is megjelenik. Saját alkotások előadására is sor kerül: Mészáros Zsolt Máté által komponált Gizella miséje, amely elhangzik, harmadik díjat nyert a Veszprémi Főegyházmegye zeneszerzés pályázatán.

Aranyossy Mihály, aki a turizmusért és kulturális eseményekért felelős, elmondta, február 26-án a Puskin mozi különtermében Eperjes Károly filmjének, a Magyar Passiónak közös megtekintése, majd a későbbiekben magyar-lengyel közös szentjeink bemutatása következik. Érdekesség, hogy május 14-én a sör megáldása lesz. Szeptemberben az Ars Sacra fesztivál következik. November 3-án Mindszenty József 75 éve elmondott beszédére emlékeznek, ahol elhangzott a híres mondata, a hitről, az egyházról és a vallásról: „elbeszél, tanít, elirányít az örök élet felé”.

Hajós Anna