Több mint száz éve a Ferenciek tere ékessége az az arab-mór stílusban kialakított épület, amely most ötcsillagos szállodaként, étterem és kávézóként üzemel. A tavaly novemberben ünnepélyesen megnyitott Párisi udvar nevet viselő hotelben 92 szoba, 18 lakosztály, spa részleg, konferenciatermek várják a vendégeket. A szobák átlagosan 33 négyzetméteresek. Bár ezeket a budapestiek nem valószínű, hogy gyakran igénybe veszik, ám a ház mind külső, mind belső rekonstrukciójában Budapest nevezetessége lett.

Igaz, valamikor is az volt. Itt épült eredetileg az első modern üzletház a trapéz alakú saroktelken. A tervező, a német Schmahl Henrik – aki az Uránia filmszínház épületét is tervezte -, figyelembe vette az eredetileg ott álló épület történelmét, az egykori Párizsi házra a földszinten 32 üzlet emlékeztetett. Két emeleten irodák, felettük bérlakások voltak. A munkálatok 1912-13-ban fejeződtek be. Nagy valószínűséggel a milánói Galleria Vittorio Emanuelle II., vagy a párizsi, Montmartre-i fedett udvar lehetett a példakép. Zsolnay és német kerámiák, üvegkupola különleges, felülről jövő megvilágítással szerzett csodálókat a szecessziónak, ahogy a ház külső képe is a kihajló alakokkal. Majd 1952-ben itt nyílt meg a pestiek nagy kedvence, a Jégbüfé, 1960-ban beköltözött az emeletre az IBUSZ. Két tatarozásra is sor került az évek során, ám miközben az épület 1976 óta műemlék, ezeket a munkálatokat inkább rombolásnak ítélték meg az emberek. 2014-ben vásárolta meg az akkor már üresen álló házat a Mellow Mood Group. A jordániai üzletemberek, akiknek ez a 11. szállodája Budapesten, és az első ötcsillagos, döntöttek az épület hasznosításáról, a magas színvonalú szálloda, étterem, kávézó és üzletek kialakításáról. Az üzemeltető a Hyatt hotellánc. Híven teljesítették a felújítás és átalakítás során a műemléki kötelezettségeket. Egy további emeletet emeltek, ám ez sem a városképet, sem az épület külső képét nem zavarja. Szerencsére a pincében az egykori tatarozások során kibontott anyagokból, csempékből, padlókövekből, réztárgyakból, a Róth Miksa üvegdíszekből sok előkerült, de nem keveset pótolni, újra készíttetni kellett. Mindezt a lenyűgöző összhatás érzékelteti mind az épület külső képén, mind benn a kávézó részben, amely egyúttal a szállodahall, és az étteremben is, ahogy képeink bizonyítják. Olyan, mint egy óriási ékszerdoboz. Az üvegtető mintha átengedné a külső fényt, miközben felülről megvilágított. Megmaradt az átjárás a Haris közbe. Az étlapon magyar és nemzetközi a kínálat.

Parisi passzázs

Parisi passzázs

Az árak az ötcsillagos házra jellemzőek, viszont a személyzet barátságos és kedves, a csak nézelődőket, a hely csodálóit is szívesen fogadja. Tudomásul veszik, hogy csak a látványban gyönyörködni érkeztek, és nem fogyasztani. Nem lehet betelni a tobzódó szépséggel; nagy és kitűnő munkát végeztek a mesterek és a művészek a rekonstrukcióval, Budapest legszebb ötcsillagos szállodái közé emelve a helyet. Kár, hogy a Kígyó utcai üzletek már nem a régiek. Hiányzik a Mézes mackó – a helyén thai masszázs -, a porcelánszaküzlet…

Hajós Anna