A Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet „Remény és dráma. Magyarország ’56” címmel szabadtéri fotókiállítást nyitott meg a múzeumkertben. Ez az alkalom egyúttal lehetőséget nyújtott a múzeum és a NEB közötti, hosszútávú együttműködési megállapodás aláírására is a főigazgató és Földváryné Kiss Réka, a bizottság elnöke által.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L.Simon László, a múzeum főigazgatója üdvözlő beszédében értékelte a múzeum és a bizottság együttműködését, és a különleges alkalmat, amelyhez nagymértékben hozzájárultak a lengyelek is. Az eseményen jelen volt Sebastian Keciek, a nemrég kinevezett lengyel nagykövet, valamint Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója.

1956 október 23-án Budapesten tartózkodott egy lengyel állampolgár, aki érdeklődéssel és szimpátiával kísérte azoknak a napoknak az eseményeit. Mindent lefényképezett, ami megragadta a figyelmét: a Sztálin szobor darabolásától kezdve a harcokig és a halottakig. A neve továbbra is ismeretlen. A korra jellemzően évtizedekig titkolta a fotókat, örökösei is rejtegették, míg Miroslav Lesniak, akinek az édesanyja őrizte utoljára a fotókat, felajánlotta a szcecini Nemzeti Múzeumnak a képek bemutatását, majd úgy döntött, hogy a felvételeket visszajuttatja Magyarországra és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának ajándékozza. A bizottság pedig úgy határozott, hogy ezeknek a helye a Magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárában van. Így került sor az ünnepen az ünnepi eseményre.

A nagyméretű, fekete/fehér képekből álló kiállítás november 27-ig tekinthető meg a múzeumkertben, azután a fotók a fényképtárba kerülnek.