Az öt éve helyreállítás, felújítás alatt álló, idén 150 éves Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában most két hónapig tartó időszaki kiállításon találkozhatnak a látogatók az Esterházy hercegi kincstár néhány már restaurált és néhány súlyosan sérült darabjával. A kiállítás megnyitóján mind Cselovszki Zoltán főigazgató, mind Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében elhangzott, hogy a témának a szomszéd országban folyó háború ad különös időszerűséget. A főigazgató köszönetet mondott dr. Pandur Ildikó és dr. Pásztor Emese kurátoroknak, művészettörténészeknek a magas színvonalon helyreállított műkincsekért. Elhangzott az is, hogy minden nemzedék elé kell tárni a háború pusztítását, és egyúttal az értékmentés fontosságát.

Az 1872-ben alapított múzeumban eddig 735 kiállítást tartottak, erre utal a mostani tárlat neve is. Az Esterházy kincstár a XVI. századtól gyűjtötte és gyarapította kincseit; ajándékok, hozományok, tudatos művészetpártolás és hadizsákmány egyaránt növelte számukat. Így lett egyedülállóan gazdag az ötvösremekeket, kerámiákat, díszfegyvereket magában foglaló kincstáruk a fraknói várukban. Történelmükben meghatározó szerepet játszott mind az első, mind a második világháború. Az első háború idején a legértékesebb tárgyakat a család az Iparművészeti Múzeumra bízta, ahol állandó kiállításon voltak láthatóak.

A II. világháború során már nem volt ilyen szerencsés a helyzet. Budapest ostroma alatt a család biztonságosabbnak érezte a budai várban, a Tárnok utcában álló palotájuk pincéjét, ezért a múzeumból oda átvitették a kincseket. Néhány héttel később az épület bombatalálatot kapott, az egyedülálló darabok évekig ott voltak eltemetve, szétroncsolódva. A maradványokat Esterházy Pál herceg kérésére az Iparművészeti Múzeumba szállították. Itt folyamatosan, generációk restaurálási munkájával, egyedi módszerek alapján folyik a helyreállítás, hogy talán egyszer hiteles képet kaphassunk a Magyarországon egyedülálló, egységben maradt főúri gyűjteményről.

2013-ban kormányülés döntött arról, hogy a kincsek egyrészét a fertődi Esterházy kastélyban kell bemutatni, bár az MTA művészettörténeti tudományos bizottsága szerint műemlékvédelmi és biztonsági szempontból az nem alkalmas erre. Mintegy 80 tárgy került oda, ám azóta sem lettek kiállítva. Most egyet felhozhattak, de roncs az is.

A speciális bejárás során a Hőgyes Endre utca 10. alatt lehet a kiállítást megközelíteni. Láthatók itt arannyal, selyemmel hímzett takarók, XVI. századi nyergek, díszfegyverek, különleges úti evőeszközkészlet, néhány porcelán, drágakő, elefántcsont faragás, és a Fertődről felhozott hatalmas, még sérült ezüsttál.

Az Esterházy Alapítvány pert indított tárgyaiért, a per több éve folyik. Talán egy megegyezés elősegítené a sérült darabok helyreállítását.

Hajós Anna