Savvas Perdios, ciprusi turisztikai miniszter országát bemutató, vetített képes előadással egybekötött vacsorát rendezett a Gerbeaud átrium termében. Az eseményen részt vett Ács-Lévai Viktória, turizmusért felelős nagyköveti titkár, és Meropi Christofi ügyvivő. A sziget újra gondolt turisztikai stratégiája épít a hagyományokra, de korszerűsíti az adottságaikat és azok eladhatóságát. Bruttó hazai terméküknek 30 százaléka a turizmusból származik. Mintegy 40 ezer magyar nyaral ott évente. Háromezer honfitársunk pedig ott él. A Földközi tengeren 420 kilométernyi tengerpartja változatos fürdési lehetőséget biztosít. 46 strandja kékzászlós. Kiváló az aktív kikapcsolódás számos formája. Négy golfpálya működik, több négy és ötcsillagos szálloda várja és barátságosan fogadja a vendégeket. A görög nevezetességek mellett követik egymást a fesztiválok. Nagyon jó a légi összeköttetés egész évben, így a téli síeléshez is jó helyszín Ciprus. A gasztronómiájuk görög-török ízeket kínál.

A miniszter kiemelte, hogy a jövő úticélja ez a sziget. Felhívta a figyelmet az új turisztikai lehetőségekre, a szektor összetevőire, azok korszerűsítésére. A cél a rugalmasság, a fenntarthatóság, a friss akciók létrehozása, a last minute foglalások gyors teljesítése. Mindezt a ciprusi kormány több mint egymillió euróval támogatja. Beszélt a helyi kézműves ipar gyönyörű termékeiről, a vásárlási alkalmakról, valamint a gasztronómia tervezett, fokozott megismertetéséről.

Filmen láthattuk a hajókikötőket, a tengerpart szépségeit, a kékzászlós strandokat, valamint a ritkaságnak számító víz alatti szoborparkot. De vannak erdei kunyhók teljes infrastruktúrával, holisztikus és meseszerű témaparkok, köztük a geopark, amely 90 millió éve még a tenger alatt volt, valamint a játékkaszinó. Felhívta a figyelmet a karácsonyi, eddig nem sokak által ismert programokra, a többezer éves történelmük során keletkezett legendákra. Választható a síelés, látogathatók a borpincék, élvezhető a falusi vendéglátás, különleges ételeik és a finom borok, köztük a Grande Commandaria desszertbor.

A járvány előtti évhez képest 70 százalékkal nőtt a sziget turizmusa. A közelmúltban felsőoktatási és kutatási együttműködést írt alá Ciprus és Magyarország.

Hajós Anna