A Sümegi Vár a Balaton-felvidék legjobban helyreállított, és az ország egyik legszebb, leglátogatottabb középkori vára. Nem véletlen tehát, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében, kiemelt figyelmet fordítanak az állami tulajdonú műemlék további felújítására.

A veszprémi püspökök tulajdonában lévő sümegi várat elsőként 1318-ban említik okiratok, azonban a vár magját képező lakótorony már 1290 körül felépült. Veszprém 1552. évi eleste után pedig Sümeg püspöki székhely lett. A Rákóczi-szabadságharcban, 1705-től a felkelők fontos bázisának számított. A megszálló császári csapatok végül 1720 táján hagyták el az addigra használhatatlanná vált erődítményt.

A vár jelentősebb felújítása 2016-ban kezdődött meg, s jelenleg is tart. A legújabb turisztikai célú fejlesztések alapkőletételi ünnepségét az elmúlt év júniusában tartották meg. E program során egy több mint másfél milliárd forintos rekonstrukciónak köszönhetően, helyreállítják a keleti épületrészt. A Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) felújítási programja elsősorban az itt található épületeket (kaszárnya, várnagyi ház, középkori konyha, bognár- és kovácsműhely, Csabi-torony), valamint a tölgyfából készült, fazsindelyből fedett észak-keleti gyilokjárókat érinti.

Ezáltal a korábbinál egységesebb, a történelmi hitelességhez közelálló, mégis turisztikai szempontból jól használható, költséghatékonyan üzemeltethető épülettömb jön létre. A második szint a vár történetét bemutató kiállításoknak, előadásoknak, vetítéseknek ad helyet, de az új termek kitűnő helyszínként szolgálhatnak az élő történelemóráknak is. A gyerekek pedig kipróbálhatják majd a régi mesterségeket, a kő- és fafaragást is.

A Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban fontos cél, hogy a műemlékvédelem és az örökségmegőrzés alapvető céljai mellett, egy jól értékesíthető turisztikai termék jöjjön létre, amely valóban jelentős vonzerőt gyakorol a látogatókra. A NÖF szerint az itteni térség erőssége a turizmus, az ágazat sikerességének zálogát pedig a sümegihez hasonló fejlesztések jelentik. A program egyik nyertese Veszprém megye, hiszen a sümegi vár mellett megújul a sümegi palota, a nagyvázsonyi vár, a cseszneki vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a várpalotai Zichy-kastély is.

Ennek során a szakemberek hosszas kutatómunkával készítik elő a fejlesztéseket. A régészeti, restaurátori, levéltári, a köz- és a magángyűjteményekben végzett kutatások mellett az egykori birtokos családok leszármazottaitól is értékes adatokat gyűjtenek. Az egyes helyszínekre egyedi tematikájú és jellegű kiállításokat terveztek, a megújuló terekben pedig a multimédiás és interaktív eszközök segítségével virtuális sétákat is tehetnek majd a látogatók.

Az állagmegóváson és az épületegyüttesek felújításán kívül tehát a turistacsalogató infrastruktúra megteremtését is fontosnak tartják, ezért a megújulást követően kávézók, éttermek és múzeumshopok is várják majd a vendégeket. Az így újjászületett várak nemcsak szellemi mozgatórugói és jelképei lesznek az adott térségnek, hanem munkahely- és közösségteremtő erővel bírnak, valamint a helyi gazdaságot erősítik.

Sümegen, az ország egyik legszebb, kopár hegytetőre épült középkori erődjében már eddig is számos különleges attrakcióval várta a várat üzemeltető Papp család, akik egyébként a térség legnagyobb munkáltatójaként, 200 millió forint önerővel járultak hozzá az itteni fejlesztésekhez. A vár kapitánya többek között történelmi élményparkkal, hetente kétszer megrendezett lovagi tornákkal, várjátékokkal, valamint fegyver- és kocsimúzeummal tiszteleg egykori végvári hőseink előtt.

A Magyarországon és Európa szerte nagy hírnévnek örvendő sümegi Történelmi Lovasjátékok helyszínéül a Vár lábánál, a Történelmi Élményparkban elhelyezkedő, középkori hangulatot varázsoló Történelmi Rendezvénycsarnok szolgál. Az este megkoronázásaként a program után pedig a vendégek a hangulatos Nagy Lovagteremben, vagy – létszámtól függően – a Várcsárdában fogyaszthatják el a kornak megfelelő formában, az ízekben gazdag, jellegzetes zamatú középkori lakomát.

Földesi László

Fotó: NÖF