Fél évszázaddal ezelőtt távoli, egzotikus és nagyrészt lakatlan szigetcsoportból állt az a mára idilli paradicsommá fejlődött ország, amely az Indiai óceánban található, India délnyugati csücskénél. 26 atoll, 1192 sziget a területe és csak 200 ebből a lakott. Az 1970-es években egy pici, csekély forgalmú leszállópálya jelentette a külvilággal a kapcsolatot. A változást Gorge Corbin olasz utazási ügynök és Ahmed Naseem, a későbbi külügyminiszter találkozása hozta létre. Az olasz arról beszélt, ismeretlen és érintetlen szigeteket keres a világban, ahová olasz turistákat vinne úszni és vadászni. A diplomatának tetszett az ötlet és 1971-ben elvitte Corbint a Maldív-szigetekre, akinek ez szerelem lett első látásra. Egy évvel később újságírókból és fotósokból álló turistacsoporttal tért vissza, hogy az egész világnak megmutassa ezt a földi paradicsomot. És a helyszín mindenkit elvarázsolt.

1972-ben nyitott az ország legelső turisztikai üdülőhelye, a 30 szobás Kurumba, amely már az első évben teljes foglaltságot ért el. Mindezt annak ellenére, hogy az UNDP, vagyis az Egyesült Nemzetek Fejlesztési programjának szakemberei teljesen esélytelennek látták az itteni turizmust a létesítmények és az infrastruktúra hiánya miatt. Korumba sikere meghozta a külföldi befektetők érdeklődését, így a szálláshelyek száma gyorsan nőtt. 2018 és 21 között már 50 üdülőhely épült. Jelenleg 166 szálloda várja a vendégeket. A turisztikai infrastruktúra fejlődésével javult az ország gazdasága, lakosainak a száma megkétszereződött, napjainkban már 300 ezer.

Az érdeklődés továbbra is töretlen, a szigetországban azonban már nem a turisták létszámának növelése, hanem az itteni különleges élőlények és ökoszisztémák megőrzése van a középpontban. Már van olyan szálloda, amely teljes egészében napenergiával, és hulladék nélküli konyhával működik, más a tengerek műanyag-mentesítésére dolgoz ki programokat. Olyan hotel is akad, ahol a víz alatti „óvodában” korallokat nevelnek, és a zátony visszatelepítésébe a vendégeket szintén bevonják. A Four Seasons Resorts Maldíves sérült teknősöket ápol, hogy azok megerősödve visszatérhessenek természetes élőhelyükre.

Ezek a zöldszemléletű törekvések mutatják, hogy az itt élők a jövő turistáinak is biztosítani akarják az élményt, hogy első látásra beleszeressenek a helybe, mint elődeik ötven évvel ezelőtt. Így fenntartható a minőségi helyi turizmus, amely hosszútávú gazdasági, társadalmi és kulturális előnyöket biztosít a Maldív-szigetek lakosainak.

Hajós Anna

Fotó: Aviareps, Four Seasons Maldives