Tolna megye Tamási járásában, a Dél-Dunántúlon található Ozora. Sokunknak az itteni várkastély jut eszébe, ha a község nevét hallja, vagy Ilyés Gyula drámája, az Ozorai példa, amely az 1848-as szabadságharc győztes ütközetéről szól. A vár különleges, reneszánsz látványát még érdekesebbé teszi, hogy a hozzá vezető út szőlőhegyekkel tarkított. Színesek itt a hétköznapok és az ünnepek egyaránt. Vannak nagy rendezvények, mint az Ozora fesztivál, vagy az ugyancsak a község külterületén, Dádpusztán tartott Dark fesztivál, amelyek 30 ezer résztvevőt vonzanak, de vannak kis, helyi események, amelyekre a szerencsés idelátogató esetleg véletlenül csöppen be. Az itt élők szeretik a vendégeket, egyrészt mert vásárolnak, esznek, látogatják az érdekes helyszíneket, másrészt mert ez segíti a megélhetést, miközben a kapcsolatok kialakulását is. Mindehhez hozzájárul a sok-sok virág, ami dísze a településnek; nem véletlen, hogy ezen a téren Európa díjat is nyertek. Nagy Istvánné polgármesterasszonny meghívására ismerkedhettem a vendéglátókkal.

Természetesen a legkülönlegesebb látvány Ozorai Pipo, azaz Philippo Scolari erődvára. A névadó firenzei kereskedőcsalád sarja volt, aki Luxemburgi Zsigmond király szolgálatába állt, és hűségéért elvehette Ozorai András leányát. A XV. században szülővárosából hívott építészeket, kőfaragókat, és kialakította a pompás várat. A későbbi tulajdonosok, bár alakítgattak, de megőrizték az épület eredeti jellegét. A várudvar gyönyörű szökőkutja is megmaradt, ahogy az érdekes rejtett, a konyhában kialakított menekülőút is. Nemcsak a berendezett helyiségek, de az emeleti szobák is gyönyörűek. És vannak köztük kibérelhetők, szállodai szobaként, ahogy akkor illett, baldachinos ággyal, korabeli berendezéssel. A Kálvária dombról letekintve megkapó a vár látványa.

A Tyukodi pincészet, amely még nincs teljesen kész állapotban, így is kellemes perceket szerez a betérő vendégnek. Tyukodi Lajos nyugdíjas kőművesmester fiával közösen már több pincét felújított, azután szőlőterületet vettek és saját kupolás pincét és borozgatásra alkalmas vendégváró helyet építettek – amelynek a díszítésébe az Oroszi testvérek is bedolgoztak. Mind az ételek, mind a borok vendégmarasztalók. Bár még nincs neve a helynek, lehetne „Tyukodi pajtás”, a Rákóczi szabadságharc egyik toborzója és a tulajdonos neve nyomán…

Kemencés ételek sora fogyasztható a Szappanos pincészetnél, ahol ugyancsak családi vállalkozásban várják a vendégeket. Negyedik generációjuk működteti most a vendéglátóhelyet, amely a borturizmusra kíván építeni. Lakodalmak, jazz estek gyakoriak, valamint a vár és az önkormányzat rendezvényeinek is szívesen adnak helyet. Lelátogattam a pincéjükbe is, ahol a borversenyeken elnyert kupák és oklevelek mellett tréfás felirat esetleges hibás olvasása figyelmeztet a befejező kortyra. Mint Szappanos József elmondta, nyitnak a fehérborok irányába, hogy ne legyenek „pincevakok”. Tervezik barikkolt, tölgyfahordós borok készítését, és két pincéjük U alakban összekapcsolását. Leszögezte, Ozora Isten tenyerén van, és ebben mi, a vendégek is igazat adtunk neki.

Az országos ritkaságok közé tartozik a Boglyaház, amely minden porcikájában bio. Még az esővizet is hasznosítja az épület, amelyen napelem van, vályogtéglából épült, szalmabálával szigetelt, és a környező kert is ökológiai szemléletű. 2019-ben, európai uniós pályázaton nyert összeggel készült az egy hektáros magánerdőben. Négy személy részére adják ki az összkomfortos házat. A tervek között szerepel még egy bio-tó létesítése is.

Nagy Csaba József méhészete egy domboldalon helyezkedik el. Kínál akácmézet, repcemézet, és egy egészen különleges, famézgából készültet. A látogatásunkkor megmutatta az épülő kóstolóterét.

Az Ozorádó tó pedig a helyi horgászparadicsom. Szállodai szobákkal, faházakkal, úszómedencével és két gyönyörű tóval, amelyből a kifogott halakat helyben el lehet készíteni.

Van még egy érdekes kínálata a községnek: Az egyik utcában több család is foglalkozik használtcikk kereskedelemmel, úgynevezett lomizással. Házaikban, üzleteikben élvezet „kincset” keresni, és nem nehéz találni.

Hajós Anna