„Fókuszban Franciaország” címmel francia turisztikai cégek és magyarországi partnereik, valamint újságírók találkozhattak, hogy megismertessék, illetve megismerjék a dél-franciaországi kínálatot és újdonságokat. Az eseményen megjelent Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete is.

A nagykövet asszony és a területi képviselő

Üdvözlő beszédében elmondta, tavaly 90 millióan látogattak el hazájába, érdeklődve kulturális, történelmi és gasztronómiai értékeik iránt. Utóbbi 2010 óta UNESCO világörökség. 5000 étterem működik a világban, amely részt vesz – köztük 20 magyar – a március végén sorra kerülő együttes francia gasztronómiai eseményen. Rövidesen új légi összeköttetés lesz Budapest -Bordeaux, illetve Toulouse között. Vonzerő a gazdag kiállítási kínálat is, ilyen érdekesség Piroszmani, a naiv grúz festőművészé, vagy a Szuezi csatorna eposza. Kérdésünkre a nagykövetasszony elmondta, bár budapesti állomása előtt New Yorkban, Londonban, Brüsszelben dolgozott, természetesen Párizs, ahol született, és Bretagne, ahol háza van, áll a szívéhez közel. A mediterrán tenger és környezete izgalmasságát emelte ki. Első évét tölti nálunk, sok barátot szerzett, akik beszélnek franciául, kedveli a gulyást és a franciakrémest, ami ugyan valójában nem francia. Biztos abban, hogy az április 1-ig tartó Frankofon hónap ebben az évben is sikeres programokat nyújt az érdeklődőknek.

Kastély hölgyeknek

Ötszáz évvel ezelőtt, 1519-ben, a firenzei születésű Medici Katalin királyné örömére, tiszteletére és ízlése szerint épült át a Chenonceau-i kastély, amely építészetileg egyesíti magában a firenzei Ponte Vecchio és a Loire völgy szépségeit. A „Hat hölgy kastélyaként” emlegetett reneszánsz épület szinte lebeg a Loire mellékfolyója, a Cher két partja között, hiszen egy hídra épült. Egykor egymás után csak hölgyek tulajdonában volt, élükön „a legnagyobb építőnek” számító Medici Katalinnal. A teljes felújítás után idén nyílt a kastély, látogatható az épület a királyné hálószobájától, szalonjától, szobáitól, gyógyszertárától kezdve az éttermeken át a két gyönyörű francia kertig. Az UNESCO védelem alatt álló kastély 214 kilométerre fekszik Párizstól, 34 kilométerre Tourstól. Magyar nyelvű ismertetőfüzetük is van.

Napsugár az év 300 napján

A Provence-Alpok-Cote d’Azur régió a látogatók számának alapján Európa negyedik legattraktívabb, legvonzóbb célpontja. Itt minden megtalálható: hegyek, városok tele történelmi emlékekkel, nemzeti park rózsaszín flamingókkal és a tenger. Az év 300 napján kellemes a klíma és napsütés várja az ide érkezőt. Együtt élvezhető a világörökség és a modernitás, mint például a múzeum és Cathedrale de la Major Marseille-ben, és a modern Pavillon noir Aix en Provance-ban. Micheline csillagos éttermek és szakácsok kínálják a mediterrán konyha fogásait. Itt látogatható Cezanne műterme, és Viktor Vasarely alkotásai egy Bauhaus architektúrájú épületben. Arles római és román emlékeivel, múzeumaival, Camargue, amely az UNESCO világörökség része, különleges növény és állatvilágával vonz. Marseille jachtkikötője, éjszakai élete, nyüzsgő hétköznapjai, piaca, a shoppingolás is kedvelt az ide érkezők számára. Mindehhez járulnak az érdekes, színes programok az egész régióban, amelyekről a helyi turisztikai hivatalok honlapjain lehet információhoz jutni.

B & B

Francia tulajdonú szállodalánc mutatkozott be az újságíróknak. Brest és Bretagne rejtőzik a két B betű mögött. Az alapítók első szállodája breszti, ők pedig Bretagne-ból valók. 1990-ben indult a cég. Napjainkban 481 szállodájuk működik Európában, ebből 277 franciaországi, 123 német. Tavaly 9,2 millió vendég volt összességében a házaikban. A francia piacon 3*-os, olcsó szállodákat üzemeltetnek, és ezen a téren piacvezetők. Modern házak ezek, amelyeknél lényegesnek tartják a vendégszeretetet és a folyamatos kontrollt. Mint képviselőjük leszögezte, filozófiájuk szerint fontos a jó ágy, a jó reggeli, a wifi és a zuhanyozási lehetőség. Jelen vannak Dél-Franciaországban is.

Kép és szöveg:

Hajós Anna