Több mint hatvan évvel ezelőtt Nyírcsaholy asszonyai, valószínűleg országosan is ritka módon összefogva, csapatokba verődve küzdöttek a téeszesítés ellen. Mintegy 300-400-an megpróbáltak 1960. február 26-án a tanácsházára is bejutni, hogy a korábban erőszakkal összegyűjtött belépési nyilatkozatokat visszavegyék. A rendőrség durván fellépett ellenük, több nőt brutálisan összevertek, büntetőeljárásokat indítottak, és többeket bebörtönöztek.

Magyarországon 1959-ben indult meg a tsz szervezés. Ennek folytán az itteni parasztok földjeit is elvették a drasztikus kollektivizálás során. 1960-ban több környékbeli település elérte, hogy visszakapják a földjeiket. Mindez ismeretében kezdte meg több nyírcsaholyi asszony felkeresni ismerőseit, hogy tüntessenek, bízva abban, talán a nőket nem bántják. A tanácsházára azonban már nem tudtak bejutni, a helyi rendőrök pedig bizony használták a gumibotot, majd még aznap elrendelték a nyomozást „téesz elleni izgatás miatt”. Számos büntetőeljárás folyt, többeket börtönre ítéltek, voltak, akik pénzbírságot kaptak.

A falu 2012-ben tanulmányt készíttetett a történtekről, majd még abban az évben emlékművet állítottak a településen, tisztelegve a tüntetők előtt. A szobrot Bíró Lajos alkotta. Már csak egy túlélője van az akkori eseményeknek, aki a mai napig összerezzen és fájdalommal gondol vissza a hatalom elleni küzdelemre – mondta Magyar Csabáné, Nyírcsaholy polgármestere, akinek a nagymamája a túlélő.

A település vezetése koszorúzással emlékezett meg az 1960. február 26-án történtekről.

*

Lássuk a medvét!

A nyírcsaholyi Hétszínvirág óvoda és bölcsőde tárlatán több mint ötszáz játékmaci tekinthető meg. A kiállítás fő célja az együtt tervezés, a közös élmény, a gyűjtés közbeni ismeretszerzés és a hagyományok életben tartása. A nagyszabású kezdeményezéssel észrevétlenül tanították mindezt meg a gyerekeknek, ismertette Bartkuné Angyal Ibolya, az óvoda vezetője. A nyitó eseményen Magyar Csabáné polgármester a település és lakóinak együttműködését emelte ki, hiszen a helyiek legifjabbjaitól kezdve a nagypapák és nagymamák is elhozták egykori kedvenceiket, megannyi kedves történetet is csatolva. A legidősebb maci 45 éves, egy mátészalkai fiatalember adta kölcsön a kiállításra. A tárlat a pandémia miatt egyelőre online tekinthető meg a Nyírcsaholy Művelődési Ház oldalán:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009713916096

Hajós Anna