A magyar borkultúra közelmúltjáról, jelenéről és jövőjéről készül az utókor részére az a borászportré sorozat, amelynek házigazdája Nyikos István, a Magyar Bor Akadémia tagja. A cél, hogy azok a szakemberek megörökítessenek, akik sokat tettek a hazai szőlészet, borászatért, a szakma közös életéért, eredményeiért, akiknek a tapasztalata mások számára is fontos fejlődési lehetőséget nyújt.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban most sorra került rendezvény vendége Dúzsi Tamás szekszárdi borász volt, aki kiemelkedő munkájáért 2014-ben elnyerte az „Év bortermelője” megtisztelő címet. Mint megtudtuk, a „rozékirály” apja Dúzson született, és ezért magyarosította erre a nevét. Kulák család volt, az 1906-os évbene települtek át a Bácskából a nagyszülők. A II. világháború után a család mindkét ágának a javait államosították, elvették. Dúzsi Tamás 1972-ben szőlész/borász szakérettségit tett. Az egyetem elvégzése után az állami gazdaságban dolgozott, azután Lengyelben tanított hat évig. Elkerült a söriparba is, ahol palackozási gyakorlatot szerzett. Bicikliversenyző múltjából maradt meg, hogy most is hetente megtesz 80-90 kilométert.

A borász évente tízféle rozét készít, van olyan, bevált értékesítése, amelynek a kartonjában hatféle rozét csomagol, és igencsak vásárolják. Elmondta, hogy Cannesban a rozéversenyek éremtáblázatát ő vezeti 38-cal. A szőlészetben a termőegyensúly fontosságát emelte ki.

Most tovább építkezik, Szekszárdon a Kadarka utcában tárolót és palackozót, valamint pincét épít, saját erőből, támogatás nélkül. Hét gyermeke közül kettő már a borászati szakmában dolgozik.

Érdekesek a címkék a palackjain. Elmondta, szekszárdi írók és költők művei szerepelnek rajtuk, úgy látja, ez hozzá tartozik a bor élvezetéhez. A művészetek úgy tűnik közel állnak hozzá. A helyi Szerb színházban 43 előadáson vett részt színészekkel. Sokan figyelték a Fix tévé törzsasztalánál. Itt 99 adást ért meg a műsora, amelyet anyagilag is támogatott.

És végül lehetőséget kapott a hallgatóság, hogy néhány, válogatott borát megkóstolja. Így a Fürtöst, amely a nevét az Ezerfürtös fajtanévről kapta, a Dúzsi 70-et, amely öt évvel ezelőtti kiemelkedő bora, és a Görög szót. A 2017-es Merlot is pohárba került.

Hajós Anna