A Savaria Történelmi Karnevál lassan második évtizede otthona a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, melynek az idei évben a Wagner Vendégudvar adott otthont.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében kezdetektől fontos szerepet játszik a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. A rendezvény máig talán legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűk, a kulturált borfogyasztást népszerűsítve. A kínált borokat szakavatott borbírák minősítik, mielőtt a nagyközönség is megkóstolhatja azokat.

A jelenlévőket Grünwald Stefánia, a versenyt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, a szakmai bírálatra Stefanich Kornél állította sorba a borokat, míg a kóstolás két (egy vörös-, és egy fehérboros) bizottságban zajlott. A rosékat mindkét bizottság kóstolta és minősítette. Az immár 19. alkalommal megrendezett versenyre 25 fehér-, 23 vörös-, és 8 rosébort neveztek be a borászok.

A hagyományos 100 pontos rendszer szempontjai alapján 10 okleveles borbíró (Alasz László, Jagodics Attila, Laki Balázs, Böröcz Tamás, Horváth Gábor, Palotás József, Schützenhoffer Gergely, Halász Tamás, Tömő Szabolcs, Wawrzsák László) kóstolta végig a borokat. A lebonyolításban közreműködött a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete is.

A versenyre nevezett borok többsége az idei évben is a Balatoni és a Villányi borvidékről származott, de a soproni és szekszárdi régióból is érkeztek kiváló szőlőnedűk. Külön öröm volt a szervezők számára, hogy idén Csongrád-Csanád megyéből, Zalából, Tolnai és Somlói borvidékről, sőt, még Pécsről is érkezett nevezés.

A nyertes, a Fekete Borpince 2018-as Patikárius cuvée-je lett, amit a top 9 borból választottak ki a bírák. A hatféle szőlőből készült vörösbor nagyon jó választás, ha könnyen fogyasztható, vörös tételre vágyunk. Tikkasztó nyári napokon behűtve napközben is fogyasztható, de hűvösebb estéken hűtés nélkül is kellemes, beszélgetős társaság bor. Kiváló kísérőnk a Savaria Történelmi Karneválon, akár nappal, akár este a Borok utcájában meghitt baráti találkozások során is.

Mint már említettük, a „Savaria Történelmi Karnevál Bora 2022” címet a Fekete Mihály Endre – Fekete borpince Patikárius Cuvée 2018 nyerte el. A legjobb vörösbornak a Tiffán Imre és Fia Kft. – Tiffán Limité Villányi Franc 2017 bizonyult, míg a legjobb fehérbor a Garamvári Szőlőbirtok Vinárium Kft. – Prémium Sauvignon Blanc 2021 lett. A legjobb rosé kategóriában a Simigh Borászat – Szekszárdi rosé cuvée 2021 került a dobogó legfelsőbb fokára.

A díjnyertes borokat augusztus 25-28. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása pedig augusztus 26-án, 17 órától lesz a Fő téren, a Fórum színpadon.

F.L.

Fotó: Mészáros Zsolt (Sadness)