A tavasszal megnyitott budapesti Intercity szálloda adott otthont annak az Aviareps által szervezett rendezvénynek, amelyen nemzetközi turisztikai hivatalok, szállodák, szállodaláncok és más, ezen a területen szolgáltatók kínálatával ismerkedhetett a mintegy hatvan szakmai meghívott. Az eseményt további vidéki nagyvárosokban is megtartják, mint Tótha Attila, a roadshow szervezője elmondta. Győr, Debrecen és Szeged szakmai közönsége szintén ismerkedhet az itt megjelent szereplőkkel.

A meghívott kiállítók egymás után bemutatták szakterületüket, országukat, vagy szállodájukat. Rövidfilmek segítségével hívták fel a figyelmet a legfontosabb, legcsábítóbb látnivalójukra, szolgáltatásaikra. Ezután pedig lehetőség nyílt a résztvevők és az érdeklődők közvetlen tárgyalásaira, információcseréjére.

  Marzouki Ali, aki Thaiföld turisztikai képviseletét látja el Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon, a tengerparti nyaralás szépségeire hívta fel a figyelmet; Phuket szállodáira, a wellness és gyógyfürdő lehetőségeire, a sziget belső kincseire, a szafarikra, a buddhista műemlékekre. Kedveltek a szállodák az esküvők helyszíneiként. A lakosság 80 százaléka beoltott. A szállodákba bejelentkezéshez oltásigazolás kell.

Jamaica szépségéhez hozzá tartoznak a misztikus hegyek, a vízesések, a természeti szépségek, a golfpályák épp úgy, mint a népművészetük. Chevannes Barragan De Luyz képviseletvezető elmondta, a Covid miatt megkerülhetetlen a negatív teszt felmutatása. Kínálatukkal elnyerték 2020-ban a World Travel Awards kitüntető címet az ott nyaralók szavazatai alapján.

A Seychelles szigetek járvány utáni állapotáról számolt be Lena Hoareau turisztikai képviseletvezető, a magyar származású, 22 éve kint élő Anna Butler Payette és Victoria Mahe a 7South utazási irodától. Mint elhangzott, összességében 115 szigetből áll az ország, ebből 41 gránit és 74 korállsziget. Egyhetes utakról, valamint az utak kombinációs lehetőségeiről is beszéltek. Praslin a világörökség része; csodája a kókuszpálmák sora és a fekete gyöngy. Különleges az állat-, és növényvilág. Vonzó a halászat, a búvárkodás és a hajózás. Sokan választják esküvői helyszínnek. A kisebb szigeteknek is egyedi a kínálata. Hivatalos nyelvük az angol, a francia és a kreol. A szezon májustól szeptemberig tart, ez az időszak az európai nyárnak megfelelő. A szállodakínálat széles. Vannak exkluzív hotelek, amelyekben egyetlen éjszaka 3500 euróba kerül, ám olcsóbbak is várják a vendégeket. Jelenleg 72 óránál nem régebbi negatív Covid teszt kell felnőttnek és gyermeknek egyaránt. Utazási irodájuktól a résztvevők már érkezéskor a repülőtéren megkapják az összes jegyet, iratot. Mindegyik szigetre repülővel, hajóval, vagy helikopterrel el lehet jutni. Van hétnapos hajósüdülésük, és minden repülőjárat újra indult.

A most 75. születésnapját ünneplő Ethiopia Airlines, amelynek mottója „Afrika új lelke”, Bécsből indítja járatait Addis Abebába. Innen pedig a földrész minden országa elérhető. Képviseletük Bécsben található.

Ciprus képviseletében Ács-Lévai Viktória beszélt a végtelen, mintegy 420 kilométeres partszakaszról, amelyen 56 kékzászlós fürdőterület van, homokos és köves váltakozással. 14 gyakorló és négy verseny golfpálya, bicikli utak várják az ide érkezőket. Kiválóak a szállások. Lehet építeni a 11 ezer éves múltra. Egész évben szórakoztató programok, fesztiválok, köztük borfesztivál ugyancsak része a kikapcsolódási lehetőségeknek. A Wizz Air Debrecenből is indít járatokat. A konyhaművészet érdekessége, hogy a görög, török és az arab ízek hatása érződik. A sziget bármilyen oltásban részesült előtt nyitott.

Horvátország történelmi örökségét kívánja a látogatók elé tárni. Persze modern létesítményeik is vonzók. Herceg Diana a Horvát Nemzeti Idegenforgalmi Hivataltól ezt, és a modern világát emelte ki ismertetésében. Híres a zágrábi karácsonyi vásár, a tengerpart, a lipicai ménes, Dubrovnik városa, a foci és a helyi konyha egyaránt. A Falkensteiner Hotelszövetség nevében Dina Draksler a több országban jelen lévő szállodalánc kínálatáról beszélt, amelyben Olaszország, Ausztria, Csehország, Szerbia, Szlovákia és Montenegró helyszínei is megtalálhatóak a horvát rezidenciák mellett. További szolgáltatásaik is érdekesek, a baseball, a tenisz és a wellness egyaránt.

Svetlana Tomkovic, a Montenegrói Nemzeti Turisztikai szervezettől országa vad szépségeire hívta fel a figyelmet. 72 kilométernyi a tengerpartjuk, ahol olyan településeket kereshetnek fel, mint Hercegnovi, Kotor, a szépséges sziget, Sveti Stefan, Ulcinj, ahol a flamingókban lehet gyönyörködni. Nemzeti parkok, síterepek és fesztiválok várják az ide érkezőket. 460 szállodájuk van, minden nagy luxus lánc is megtalálható. Bar városa régi váráról, görögkeleti templomáról, csodás tengerpartjáról, halászati lehetőségeiről híres. Nemzetközi repülőtere működik. Tivat kínálata is érdekes: mediterrán konyhájával, fesztiváljaival, vitorlázási és golf lehetőségeivel és mágikus éjszakáival. Budva pedig az Adrián a mediterráneum szíve, mondták. 2019-ben egymillió vendégük volt. 134 szállodájuk fele négy, vagy ötcsillagos. Különlegesség az ősi városrész, amelyet kőfal vesz körül. A Montenegro Stars szállodalánc itteni, ötcsillagos hotelje, a Splendid, az adriai tengerpart legnagyobbja 372 standard szobájával, különlegességeivel. Konferenciaterem, három medence, tengerpart, a legfelső emeleten Kaszinó és kisgép leszállóhely is van. Épül az új szállodájuk Budvában.

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy több órán keresztül kértek és kaptak információt a meghívott turisztikai szereplők.

Hajós Anna