A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) 2023 februárjában is érdekes kiállításokkal és programokkal várja látogatóit.

Az idei év egyik újdonsága a Japán Alapítvány vándorkiálllítása, a „SZUSIMÁNIA”, amely április 2-ig tekinthető meg. A szusi, melyet a japán ételek egyik fő képviselőjeként tartanak számon, ízvilágával, letisztultságával, kifinomultságával és egészségre gyakorolt pozitív hatásával világszerte nagy népszerűséget ért el.

Az eredetileg Délkelet-Ázsiából, Kínából származó étel több mint ezer éve honosodott meg Japánban, ahol a szigetvilág gazdag természeti környezetében, az emberi bölcsesség és leleményesség, valamint azon szüntelen késztetés hatására, hogy minél gyorsabban, minél ízletesebb ételeket varázsoljunk az asztalra, jelentős változásokon ment keresztül. A szusi szó hallatán manapság a legtöbb embernek a nigiri-zushi jut eszébe, mely hozzávetőleg kétszáz évvel ezelőtt született meg a mai Tokióban: Edóban. A szusi napjainkra túlnőtt a szigetországon, és világszerte rengetegen fogyasztják.

A kiállítás célja, hogy vizuálisan megpróbálja elénk tárni, miben is rejlik a szusi, ennek a mindennapi életünk szerves részé vált japán ételnek a vonzereje. Bemutatják, miképp honosodott meg Japánban, hogyan alkalmazkodott az egyes régiók természetéhez, éghajlatához és életmódjához, hogyan virágzott fel napjainkra a kultúrája, és milyen kihívások-lehetőségek rejlenek benne a jövőt illetően.

A kiállításon egy olyan részleget is kialakítottak, ahol a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés betérni egy tokiói szusiétterembe. A szusit lehet szeretni és nem szeretni, de a kiállítók szívből remélik, hogy mindkét tábor egyaránt élvezi majd ezt a kiállítást, mely egyúttal bepillantást enged a japán kultúrába és történelembe is.

Február 23-án nyílik meg a „bohém proletárművész” Biró Mihály (1886–1948) grafikusra emlékező kiállítás, amely május 21-ig lesz látogatható. A művész személyiségét és munkásságát az élet és a haza iránti szeretet, valamint a munkásosztály ügye iránti elkötelezettsége együttesen határozták meg. A tárlat létrehozói szerint a jó plakát nemcsak üzenet, hanem egyben művészi formanyelv is. Közérthető és maradandó hatású, már pedig Biró Mihály plakátjai ilyenek!

Biró alakja köré a művészettörténetírás a meggyőződéséért üldözött „proletárművész” imázsát építette fel, holott egyénisége ennél sokkal színesebb volt. A világon elsőként csinált magas művészi minőséggel politikai plakátot. Rendkívüli éleslátással mutatott rá a társadalmi visszásságokra mind a politikai, mind a kereskedelmi témájú plakátművészetében. Emellett gyakran élt a drámai hatáskeltés eszközeivel, sőt a horrorisztikus képi megfogalmazástól sem riadt vissza.

Szoros szálak fűzték a színházhoz és a mozihoz is, ezért egy sor kiváló filmplakátot is tervezett. Remek rajzoló volt, aki ismerte a legújabb modern művészi törekvéseket is, mégis inkább a szecesszió nyelvén megszólaló dekoratív és jelenetes reklámgrafika fontos képviselőjévé vált.

A kiállítás Biró Mihály művészetének többarcúságát mutatja be olyan jelentős közgyűjtemények anyagából válogatva, mint a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár. E gyűjtemények és az MKVM műtárgyai, valamint a kiállításban pörgő archív filmrészletek visszarepítik a látogatót a művész száz évvel ezelőtti világába.

Aki elmulasztotta megtekinteni az MKVM 2022. október 6-án megnyílt „Játékarchitektúrák” című tárlatát, az a hosszabbítás miatt, február 5-ig még megteheti. 2022. augusztus 20. óta látható továbbá a Magyarország első aranykoszorús cukrászmesterének, III. Spelter Henriknek emléket állító tárlat, melyet szintén meghosszabbítottak február 5-ig.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum keddtől vasárnapig, 10-től 18 óráig látogatható, a teljes árú belépőjegy 1800 Ft, a diák és nyugdíjas jegy 1200 Ft, míg a családok 5000 Ft-ért nézhetik meg az állandó és időszaki kiállításokat.

FL

Fotó: MKVM