Lengyelország az elsők között csatlakozott az UNESCO világörökség védelméről szóló egyezményének aláírásához. Az évek során megállapított, védelem alá vont épületek, helyszínek az emberiség közös kincsei. Most a budapesti lengyel nagykövetség Városligeti fasori, illetve Bajza utcai kerítésén ezen különlegességek közül a legérdekesebbekre hívja fel a fotókiállítás az érdeklődők figyelmét. És ösztönzően hatnak a képek a helyszínek meglátogatására, a turizmusra.    

A lengyel világörökségi helyszínekről a fotók alatt magyar és angol nyelven rövid ismertetés is olvasható. Különleges szépségűek a görög katolikus fatemplomok, amelyek művészi megalkotásuknak és a felhasznált alapanyagnak a révén szerves részeivé válnak a tájnak. Ilyen a sekowai, amely vörösfenyő rönkökből épült, fazsindelyekkel fedett, a XVIII. században a hagyomány szerint rablók építették, akiknek egy tölgyfánál megjelent Szent Mihály arkangyal, pallossal és mérleggel a kezében. Az épület és benne a fő-, és mellék-oltárokkal Lengyelország hét csodájának egyike.

De ott az egyik fotón az ólom és cink ércbánya, azután Krakkó, Lengyelország történelmi fővárosa, a wieliczkai sóbánya, Malbork, a német keresztes lovagrend vára, a középkori Torun városa, hogy csak néhányat említsünk.

A lengyel nemzeti parkokról készült képek és ismertetésük most Veszprémben tekinthető meg.

Hajós Anna