A COVID járvány miatti lezárásokat követően 2023 januárjában jelentette be a kínai kormány, hogy február 6-tól engedélyezi a kínai utazási irodák számára a csoportos kiutaztatást. Minden bizonnyal a magyar turizmus számára az idei év egyik legjobb híre, hogy három év szünet után újra érkeznek a kínai csoportok. Az öröm kölcsönös, hiszen Kína ezzel párhuzamosan fokozatosan enyhítette a járványügyi beutazási szabályokat is.

Kína a beutazási szabályok enyhítésével nemcsak a kapukat tárta szélesre, de aktív promóciós kampányba is kezdett. Ennek részeként 2023. június 13-án a budapesti Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal szervezésében mutatkozott be Suzhou Kultúráért és Turizmusért felelős Promóciós Irodája Budapesten.

Bár a 13 millió lakosú Suzhou neve még viszonylag ismeretlen Magyarországon, érdemes a gazdag történelmi múlttal és egészen elbűvölő látnivalókkal rendelkező várost felvenni a bakancslistánkra.

A Jangce folyó deltavidékén felépült város az egyik legősibb kínai település. 2500 éves múlttal büszkélkedhet, a városban sétálva lenyűgöző látvány az ősrégi kőhidak, a hagyományos kínai építészeti emlékek és az ultramodern felhőkarcolók egymás mellett élése.

Hogy a város mindig is vonzotta az utazókat, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Marco Polo is megfordult Suzhouban, elismerően írt az itt gyártott selyemről és brokátról, a helyi kereskedőkről, de leginkább a hidak nyűgözték le. Feljegyezte, hogy Suzhouban közel 6 ezer kőhíd épült a várost átszelő csatornákra. Nem véletlen, hogy mind a helyiek, mind a turisták Kína Velencéjének nevezik Suzhout.

Az ódon, faerkélyes házakkal, hangulatos éttermekkel, teázókkal és kézműves műhelyekkel övezett csatornák mellett a város nevezetességei a kertek, melyek a kínai kertművészet legszebbjei közé tartoznak. Mára 69 kert maradt fenn, de a Ming-dinasztia idején közel 200, művészi módon megépített kert volt Suzhouban. A kertek közül 9 az UNESCO Világörökség Listáján is szerepel.

Ha már Velencét emlegettük, még egy olasz párhuzam vonható a kínai várossal. A Tigris-dombon áll Suzhou jelképe, a 10. században épült, 54 méter magas téglapagoda, mely a pisai ferde toronyhoz hasonlóan megdőlt, több mint 2 méterrel tér el a függőlegestől.

A városban érdemes kerékpárt bérelni, úgy bejárni az ódon utcácskákat, megpihenni a kertekben, részt venni egy helyi teaszertartáson, hiszen Kína egyik legismertebb teavidékén járunk, de Velencéhez hasonlóan, fából készült hajókkal is bebarangolhatják a látogatók a várost.

Ha pedig időnk engedi, érdemes a város külső kerületeibe is ellátogatni, ahol a Jangce folyón a halászok a mai napig kormoránokkal halásznak.

A város a középkor óta kedvelt turisztikai célpont, a belföldi és a külföldi látogatók együttes száma eléri az évi 115 milliót. Suzhou könnyen megközelíthető, Sanghajtól alig 100 km-re fekszik, a két várost gyorsvasút köti össze.

A júniusi eseményen Suzhou kulturális és turisztikai vonzerői mellett a kínai szervezőknek köszönhetően látványos divatbemutatóban és teakóstoltatásban is része volt a meghívott vendégeknek, de a vállalkozó kedvűek akár hagyományos kínai kézműves tevékenységeket is kipróbálhattak.

Szegedi Andrea

Képek forrása: Budapesti Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal és pixabay