Idén májusban adták át a Tiszafüredi szabadstrandot, amely a kedvező időjárásnak köszönhetően, a nyári főszezonra a település egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja lett.

A tiszafüredi önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően, már 2019-ben megkezdődtek a városban a szabadstrandot érintő család- és vendégbarát fejlesztések. A szabadstrand a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 400 millió forintból és a magyar kormány 23 millió forintos támogatásából újult meg. Az itteni új Tourinform-konténeriroda létesítésére, az önkormányzat hazai forrásból, további 20 millió forintot nyert a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A két szakaszban megvalósult beruházás részeként, 2020 nyarán a vízfelületen kiépítettek egy moduláris stégrendszert, s elkészült a fitneszpark, valamint egy multifunkcionális sportpálya is. Az idei nyári szezonra többek között egy vizesblokkokkal, elsősegély-helyiséggel és személyzeti öltözőkkel rendelkező új főépülettel bővült a létesítmény. Emellett kialakítottak egy lelátóval rendelkező strandfocipályát és egy napozóteraszt is. A családbarát szabadstrand területére a Tiszafüred városkártyával rendelkezők továbbra is térítésmentesen léphetnek be.

Tiszafüreden a TOP nyertes pályázatainak köszönhetően, az elmúlt időszakban többek között új piaccsarnok és korszerű egészségügyi központ is létesült, megújult a teljes belváros az új főtérrel, és megépült a Tisza-tó legnagyobb játszótere. A fejlesztések nyomán a helyiek szerint, minden esély megvan egy sikeres nyári szezonra ebben az évben is.

A régió és a város turizmusának újraindításában kiemelt szerepe van a Tourinform-hálózatnak, amely évente 1,8 millió vendég megkeresését kezeli. 2020-ban hirdették meg azt a pályázatot, amely során 22 Tourinform-iroda – köztük a tiszafüredi is – sikeresen pályázott. A Tourinform tiszafüredi munkatársai tíz településről gyűjtenek információkat és mintegy 30 turisztikai attrakcióról nyújtanak hiteles tájékoztatást.

A Tisza-tó és Tiszafüred – a Debrecen és térsége turisztikai térség részeként – 2020-ban a Balaton és a Mátra-Bükk után a harmadik leglátogatottabb turisztikai térség volt az országban, 7%-kal részesedve a belföldi vendégforgalomból.

Az MTÜ 2019-ben indította el strandfejlesztési programját azzal a céllal, hogy 2030-ig Magyarországon valamennyi szabadvízi strand megújuljon, és európai színvonalúvá váljon. A Kisfaludy strandfejlesztési konstrukció 2020-as negyedik ütemében Tiszafüred mellett a Tisza-tónál további hat település strandja újult meg.

Földesi László

Fotó: Tourinform, MTÜ