A Somogy Vármegyei Kormányhivatal megadta az építési engedélyt a Club Aliga-beruházás részeként megvalósuló új kikötőépület létrehozására.

A több elemből álló, összefoglalóan Aligaligetnek nevezett, nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánított projekt tartalmazza többek között a kikötő rekonstrukcióját, a helyi strandfejlesztést, lakóingatlanok építését, valamint egy főtér (Agóra) létrehozását. A fejlesztésről a Club Aliga új tulajdonosai a helyi önkormányzattal folytattak egyeztetést.

Utóbbi során kiemelt figyelmet kapott a terület reorganizációja mellett a környezet megóvása, a korábbi funkciók megtartása és az emberközpontú fejlesztési irányok teljesítése. A fejlesztés eredményeként létrejövő újrahasznosított településrész továbbra is bejárható marad, és megtartja közfunkcióját. Ennek részeként a beruházó a jövőben is biztosítja a lakosság számára a parthoz való lejutás lehetőségét.

Az Aligaliget teljes, 47 hektáros területére vonatkozó beruházás értéke meghaladja a százmilliárd forintot, amiből a fejlesztő közel tízmilliárd forint értékű, közcélú infrastrukturális fejlesztést is megvalósít. A projekt részeként elvégzik a kikötő régen várt átépítését és bővítését, korszerűsítik a strandot, és lakó-, illetve üdülőingatlanokat építenek. A tervek között szereplő Agórát szolgáltató, kereskedelmi és vendéglátóipari létesítményekkel képzelik el, ami a főtér fontos közösségi funkciójával integrálja a létrejövő Aligaligetet a település egészéhez.

A helyi képviselőtestülettel történt egyeztetés során a terület tulajdonosa vállalta, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint meghatározott építési paraméterek tekintetében önkorlátozó módon, a beépítési maximumokat nem meríti ki. A korábban hatalmas tiltakozást kiváltó balatoni gigaberuházás elemei egyébként a közelmúltban többször is változtak. Így például a magaspart tetejére, az egykori balatonaligai pártüdülő helyére tervezett, 122 szobás luxushotel már nem szerepel a beruházó elképzelései között.

Földesi László

Fotó: Bayer Property Zrt.