„Én a menyasszony – Az én menyasszonyom” témakörben gyermekrajz pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Múzeum. Három korosztályt – 3-12 éveseket – szólítanak meg, hogy rajzolják le, milyenek lennénk ők menyasszonyként, vagy, hogy képzelik el a jövőbeli menyasszonyukat. A legsikeresebbeket bírálóbizottság és közönségszavazás alapján díjazzák és válogatásuk után kiállításon mutatják be.

      A korcsoportok: óvodás korosztály 3-6 évesek; általános iskola 1.-3. osztály és külön versenyeznek a 4.-6. osztályosok. A gyerekeket arra buzdítják, hogy engedjék szabadon a fantáziájukat, akár a mesék nyomán, és készítsék el a saját, vagy majd a társuk leendő esküvői ruháját. Neves szakemberek vesznek részt a bíráló bizottságban, köztük divattörténész, szak muzeológus, divatmárka alapító tervező. A beküldési cím: magyarmenyasszony@mnm.hu A részletes pályázati felhívás a múzeum honlapján, a hírek között megtalálható.

Decemberben nagyszabású kiállításon lehet majd megtekinteni a hazai esküvői szokásokat, hagyományokat, a viseletek változását 1522 és 2022 között. A múzeum hamarosan létrehozza az ország legnagyobb online esküvői gyűjteményét is, a különleges darabokat decemberben bemutatják. Addig is bíztatnak mindenkit, hogy csatlakozzanak a múzeum Magyar Menyasszony című Facebook csoportjához, ahol bárki fotóval elmesélheti saját, vagy családjának esküvői történetét.

Hajós Anna