Két hónappal ezelőtt élesedett az orosz elektronikus vízum igénylési felület. A maximum 16 napi tartózkodásra jogosító online beutazási vízum egyre népszerűbb.

2020-ban fogadták el azt a törvényt, ami lehetővé teszi több mint 50 ország állampolgárai számára, hogy könnyebben és gyorsabban jussanak oroszországi beutazásra jogosító turista, üzleti és humanitárius vízumhoz. A koronavírus-járvány miatt a tervezettnél jóval később indult el a projekt, csak 2023. augusztus 1-től lépett hatályba a törvény. Az e-vízumot egy külön, erre a célra fejlesztett honlapon vagy applikáción keresztül lehet igényelni. Előnye, hogy érvényes útlevél, utasbiztosítás és fénykép szükséges az igényléshez, de a korábbiaktól eltérően meghívóra, szállodafoglalásra vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentumra nincs szükség.

Az e-vízum díja 52 dollárnak megfelelő összeg, jelenleg 55 ország – többek között Magyarország – állampolgárai igényelhetik.

2023. augusztus 1. óta 70 ezer vízumkérelmet nyújtottak be az online-felületen keresztül, augusztus folyamán 31 ezren, szeptemberben már 39 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A legtöbb e-vízumot Kínában, Észtországban, Indiában, Németországban és Törökországban igényelték.

Szegedi Andrea

Fotó: Pixabay