A debreceni Déri Múzeum egész napos eseménysorozatot rendez KAPOCS elnevezéssel a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 150. évfordulója alkalmából. Augusztus 18-án a látogatók egy messzi ország kultúrájával, színház-, ének-, és táncművészetével találkozhatnak. Jellegzetes japán előadásmóddal, a rakugóval ismerkedhetnek Hajasija Szometa révén, majd Futami Ranjú táncművész fellépésével, egy japán középiskola fúvószenekarával és énekkarával ugyancsak. Elhangzanak japán-magyar zongoraművek, a távoli ország tradicionális zsonglőrködése szórakoztat. Az édes méreg címmel vígjáték előadására is sor kerül. 

Lehet hagyományos táncaikból tanulni, a japán írás, a katakana segítségével leírni a nevünket, ismerkedni az origamival, a különleges papírhajtogatással, jukata öltöztetéssel, kézműves foglalkozással, és a mangaportré rajzolással. Az utóbbi segít japán képregény-figurává alakulni. Művészetpedagógus előadása hangzik el Magyar füllel japánul, illetve hangutánzás, hangfestés japán módra címmel. Kiállításon találkozhatnak a látogatók a nádudvari fekete kerámiákban kialakított ikebanákkal és Csőke Kitti alkotásaival. A múzeum helyszíneiben egész nap egymást követik az események.

Nem véletlen, hogy a múzeum fontosnak érzi az évforduló megünneplését, hiszen a névadó Déri Frigyes nemzetközi mércével is jelentős japán gyűjteményt hagyott az intézményre, számos XVII-XIX. századi tárgyi emlékkel, a későbbi évek során pedig ezek további kiegészítése is megtörtént. 

Hajós