„Fine dining gasztronómiával és különleges, érlelt whiskyvel teszi emlékezetessé utasai számára megalakulásának 100. évfordulóját a British Airways.” – olvashattuk a minap az egyik turisztikai portálon. A hír akár örvendetes is lehetne, de van egy szépséghibája: valótlanságot tartalmaz. Az angolok nemzeti jelképe, a British Airways ugyanis csak 1972. szeptember 1. óta létezik, amikor egyesült az 1940 óta működő BOAC (British Overseas Airways Corporation), és az 1946-ban létrehozott BEA (British European Airways Corporation), valamint a British Air Service.


A második világháború előtt az Imperial Airways volt a szigetország nemzeti légitársasága, melynek gépei az 1930-as években rendszeresen repültek a magyar fővárosba is. Száz éve mindössze az történt, hogy 1919. augusztus 25-én a brit Aircraft Transport and Travel Ltd. (AT&T) elindította a világ első menetrend szerint, naponta közlekedő nemzetközi légijáratát London és Párizs között.

Az érthető, hogy a köztudottan hagyománytisztelő britek nem csak tisztelettel emlékeznek erre a jeles évfordulóra, hanem – egy kis csúsztatással – megpróbálják „100 évessé tenni” jelenlegi, nem mellesleg a világ élvonalába tartozó légitársaságukat, de ettől még a British Airways idén bizony még „csak” 47 éves lesz…

F. L.