Lassan hagyománnyá válik a nagyon sikeres Múzeum + program, amelynek keretében minden hónap egy napján a budapesti múzeumok valamelyike délután hattól este 10-ig nagyszerű, színes programsorozattal várja a művészetek, a kultúra iránt érdeklődőket. Most márciusban, a Budavári Palotában a Magyar Nemzeti Galéria termeiben Vaszary János sokszínű festészete került a középpontba. Mintegy 70 mű, köztük 24 eddig teljesen ismeretlen látható itt, és művészettörténészek, kurátorok értő vezetésével lehetett megtekinteni.

Érdekes, tehetséges család sarja volt Vaszary János, a festőművész. A rokonságban ott a nagybátyja, Vaszary Kolos hercegprímás, akiről készített képe a pannonhalmi apátság képtárában látható. Unokatestvére Vaszary Gábor író, Vaszary János rendező, és a neves színésznő, Vaszary Piri. A festő élete során a modern irányok egyik hazai meghonosítója volt több stíluskorszakával. Naturalizmus, szecesszió, impresszionizmus hatása egyértelműen tükröződik képein. Most ezen a kiállításon a látogató eldöntheti, számára melyik a legvonzóbb, leghatásosabb. A szecessziós, a meseszerű keretet is ő készítette Aranykor, vagy éppen az impresszionista virágcsendélet, a Gladióluszok.

A Múzeum + program egyik különlegességeként a változatos műsorok között az előadások, a vakok és gyengénlátók számára, valamint az akadálymentesítés biztosításával, jeltolmácsolással történő tárlatvezetés, filmvetítés, vagy plakátkészítés a mester művei alapján mind biztosítottak voltak. Kóstolni lehetett a móri Geszler pincészet erre az alkalomra palackozott, Vaszary nevével ellátott Irsai Olivér borát, a Big Ben teaház teáit, miközben a hazai jazzélet meghatározó személyisége, Oláh Krisztián zongorajátéka is megörvendeztette a nagyon sok látogatót.

Minden szempontból élményt nyújtó esemény volt ez az este.

Hajós Anna

Fotó: Surányi Éva