Mindkét elismerés a szőlészet és a borászat nagy helyi és szakmai elismerése. Áder János, köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Frittmann Jánosnak, a soltvadkerti Frittmann pincészet tulajdonosának, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Borakadémia alelnökének, a hazai szőlészet-borászat terén elért sikerei, valamint szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként. A kitüntetett 1982 óta testvérével, majd családjaikkal együtt borászkodik. 2007-ben megkapta az Év bortermelője kitüntetést, majd 2015-ben elnyerte az Év pincészete díjat.

Ünnepélyes keretek között került sor akkor a vándordíj – Madarassy István szobra -, a díszoklevél és az emlékplakett átadására. Az eseményen megjelent Font Sándor, Bács-Kiskun megye országgyűlési képviselője, aki üdvözlő beszédében kiemelte a Frittmann testvérek fontos szerepét az Alföld borászatában. Konokság és minőség a jellemzőjük, mondta, az őket követő borászatok megmutatják, mit tudnak a Kunsági Borvidéken. A Frittmann testvérek voltak itt először az Év borászai, most elsőként lett az övék az Év pincészete cím, és fontos szerepük van a különleges magyar fajták népszerűsítésében. A két ünnepelt, Frittmann János és István a nagyszülői örökséget, a kollektív együttműködést emelte ki, megköszönve a kitüntető elismerést. Mint mondták folytatják, amit egykor a család elkezdett, a hagyománytisztelet mellett az új fajták és a világfajták honosítását is feladatuknak érzik, céljuk, mindazt megtermeszteni, amit majd szívesen fogyasztunk. Zamatos szőlőből zamatos bort. Mindemellett Frittmann János helyi, regionális és országos szinten is képviseli a szőlészek-borászok érdekeit. Gratulálunk!

*

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló (OEM) eredet-megjelölések nyilvántartásába. Ezzel az itt termesztett szőlőből készült borok bekerültek az 1174 oltalom alatt álló eredet-megjelölésű bor közé.

Hajós Anna