Az ATOR, az Orosz Utazásszervezők Egyesületének felmérése szerint az oroszok továbbra is készek a szabadon felhasználható jövedelmüket utazásra költeni. A téli szezonban a korábbi évekre jellemző turisztikai termékeket keresik, de a Covid-19 járvány miatt utazásaik alapvetően belföldre korlátozódnak.

Hasonlóan a korábbi évekhez, a téli szezonban most is a síüdülések iránt érdeklődik a legtöbb orosz turista. Mivel a kedvelt európai síközpontokba most nem utazhatnak, a hazai kínálat az egyetlen lehetőség. A legnépszerűbb úticél a 2014-es téli olimpiai játékoknak helyet adó Szocsi mellett fekvő Krasznaja Poljana. A karácsonyi és újévi időszakra itt már teltházasak a szálláshelyek. Az orosz utazásszervezők más síterületekre is indítanak charterjáratokat, így a szibériai Sheregeshbe vagy az északi Khibinibe. Ezek hóbiztos és fejlett turisztikai infrastruktúrával rendelkező orosz síközpontok.

A kisgyerekes családok körében továbbra is népszerűek az orosz Mikuláshoz, a Gyed Marozhoz szervezett utazások. Oroszországban a Mikulás rezidenciája a Moszkvától 1000 kilométerre található Velikij Usztyugban van. Itt akár több napot is eltöltenek a családok, vagy itt köszöntik az újévet. Az említett helyeken kívül az előfoglalások és az ajánlatkérések alapján az idei téli szezon legnépszerűbb úticélja még Szentpétervár és az orosz exklávé, a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád.

A külföldi utazások lehetősége erősen korlátozott a járvány miatt. A legtöbben Törökországot keresik, kérdés, hogy a Covid-19 második hulláma miatt mikor zárja le az ország határait a török kormány. Zanzibár is beengedi az oroszokat, ahogy Dubaj és a Maldív-szigetek is. Ez utóbbi túl drága a tömegturizmus számára, Dubaj esetében pedig a kereslet meghaladja a két ország közötti légiközlekedési kapacitást.

Az orosz turista korábban sem foglalt jóval az utazása előtt, a COVID-19 miatt azonban egyértelműen kitolják az utolsó pillanatra a foglalást. Az egyetlen szegmens, ahol ez kevésbé jellemző, az a luxuskategóriát kereső utasok. A nyári szezon tapasztalatai is azt mutatták, hogy legelőször a kimondottan magas kategóriába tartozó belföldi szálláshelyek keltek el.

Mindezek mellett az orosz turisztikai szektor is megsínyli a járványt. Arra vonatkozóan, hogy mikor térhet vissza a korábbi szintre a turisztikai ágazat, az ATOR tagjai azt gondolják, hogy ez nagyban függ attól, mikor ér véget a járvány és mikor lesznek olyan egységes magatartási szabályozások, melyek lehetővé teszik a nemzetközi utazásokat is.

Szegedi Andrea