Júniusban a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet szervezésében és termeiben a Tátra és a Szepesség kínálatát, érdekességeit, szolgáltatásait bemutató rendezvény várta a területükre utakat szervező utazási irodák képviselőit. A statisztikai adatok szerint a csehek, és a lengyelek után a magyar vendégek látogatnak ide legnagyobb számban. Pozsony után a Magas Tátra és a Dunajec folyó környezete az országuk legnépszerűbb helyszíne. UNESCO védett történelmi emlékek, gyönyörű természeti értékek, és nemzeti parkok, túraútvonalak nyújtják a gazdag látnivalókat.

Késmárk múltjának fontos szereplője volt Thököly Imre, akinek a Győrffy Lajos által készített bronz lovasszobrát a közelmúltban avatták fel a helyi önkormányzat és a magyar konzulátus együttműködésével. Thököly a XVII. században Erdély fejedelme, a kuruc seregek fővezére, Zrínyi Ilona férje volt. A török seregek veresége után száműzetésbe kényszerült. Teste a késmárki evangélikus templomban nyugszik. Életéről kétnyelvű, szlovák és magyar könyvet jelentettek meg.

Sona Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője felhívta a figyelmet közös történelmi emlékeinkre, köztük arra, hogy Pozsonyban színdarabot játszanak „Az utolsó grófnő” címmel a Mednyánszky rokon, Czóbel Margit életéről, aki közvetített a város és a partizánok között. A család nagyőri kastélya a Szepesség egyik igen jelentős műemléke.

A történelem szerelmeseinek sok látnivalót kínál ez a terület. Köztük a szepesi várat és környékét, Lőcse ősi városát, a bélai barlangokat, Késmárkot, Pieninek kolostorát, valamint a Dunajec tutajozását.

Az utóbbihoz kapcsolódva a dunajeci tutajosok, a gorálok zenekara kitűnő muzsikájuk mellett felavattak két magyart is tiszteletbeli tutajosnak. Mindketten, Borbély Alexandra színésznő és Pásztor Zoltán újságíró sokat tett a környék népszerűsítéséért. Megkapták az ikonikus kalapot a sok-sok kis kagylóval, amelyek száma vagy a tengerhez érkezés számát, vagy a kedvesekét jelzi.

Bachledka völgye a sportok, kirándulások helyszíne egész évben. Három összekötött sípálya, és kabinos felvonó van. Az itt kialakított Erdő királysága ökológiai, természetes anyagokból kialakított játszótér és kalandpark. A fák koronáján kialakított ösvény évente 500 ezer elégedett látogatót vonz. A közelben három repülőtér működik, Kassán, Krakkóban és Poprádon, ezért könnyű a megközelítése.

A régióban 130 jelzett kerékpárút, bérelhető elektromos kerékpárokkal, interaktív akciók és események, akadálymentesített utak, és kitűnő helyi ételek és italok várják az ide érkezőeket.

Hajós Anna